Eğitim Granit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Granitin Yapısı Nasıldır, Nerelerde Kullanılır?

Granit Nedir, Özellikleri Nelerdir? Granitin Yapısı Nasıldır, Nerelerde Kullanılır?

22.03.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:

Yapılaşma, tarihinin her döneminde farklı örnekleriyle karşımıza çıkmaktadır. Mısırda bulunan keops piramidi, Hindistan’da bulunan Tac Mahal, İstanbul’daki Ayasofya ve Süleymaniye camileri yapılaşmanın en belirgin örnekleridir. Tüm bu yapıların inşasında oldukça önemli malzemeler kullanılmıştır. Geçmişten günümüze yapım işlerinde belki de en çok kullanılan malzemelerden birisi de granit taşıdır. Peki Granit nedir, özellikleri nelerdir? Granitin yapısı nasıldır, nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Granit Nedir, Özellikleri Nelerdir Granitin Yapısı Nasıldır, Nerelerde Kullanılır

Yeryüzü, üzerinde yaşadığımız binlerce çeşit toprak, taş ve kayalara ev sahipliği yapan toprak parçasıdır. İsmini sıkça duyduğumuz ancak anlamını ve nerelerde kullanıldığını bile bilmediğimiz birçok kaya çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan birisi de granittir. Granit, Fransızca kökenli granite kelimesinden dilimize geçmiş bir kaya türüdür. Bu kaya türünün birçok özellikleri ve kullanım alanları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Granit Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Granit kristal yapılı minerallerden oluşmuş, magmatik bir kaya türüdür. Erimiş kayaçların soğuması sırasında oluşmuştur. Günümüzde kullanılan granitler genel olarak yüzeyin altında bulunmaktadır. Dünya üzerinde en yaygın yapı malzemesi olarak kullanılan bir kayadır.

Genellikle gri, beyaz, pembe ve yeşil renkli tonlarda olabilir. Çıplak gözle görüldüğünde fark edilmemesi imkânsıza yakındır. Granitler Stone Dağı, Yosemite Vadisi, Rushmore Dağı, Pikes Zirvesi, Beyaz Dağlar gibi ismi dünyaca bilinen pek çok önemli doğal oluşumların temel taşıdır.

Granitin Yapısı Nasıldır, Nerelerde Kullanılır?

Granitin yapısında – 40 arasında kuvars, %30 – 60 arasında alkali feldispat, %3’e kadar mika ve - 35 arasında koyu renkli mineral bulunmaktadır. Granit sert kristal yapılı minerallerden oluşur. Oluşumunun ilk adımı erimiş magmanın demir-magnezyum mineralleri ve plagioklas feldispatların kristalleşmesidir.

Haberin Devamı

Oluşumu itibariyle kullanıma oldukça elverişlidir. Isıya, darbeye, çizilmelere, asit gibi maddelere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu özellikleriyle granit, inşaat malzemesi olarak çok sık kullanılır. Özellikle granitler mutfak tezgahlarında, duvar ve yer kaplamalarında, banyodaki lavabolarda, dış cephe kaplamalarında, anıt ve heykel yapımlarında, bahçe taşlarında, masa ve sehpalarda oldukça sık kullanılır.