Eğitim Grek Alfabesi Nedir? Grek Alfabesi Türkler Tarafından Kullanılmış Mıdır?

Grek Alfabesi Nedir? Grek Alfabesi Türkler Tarafından Kullanılmış Mıdır?

12.05.2021 - 02:56 | Son Güncellenme:

Kökü oldukça eskilere dayanan ve günümüzde de kullanılmaya devam eden alfabelerden en önemlisi Grek’dir. Yunan alfabesi olarak da bilinen Grek Alfabesinin tarihi milattan önce dokuzuncu yüzyıla dayanır. Ülkemizde dahil olmak üzere dünya genelinde en çok kullanılan alfabelerden birisi olan Latin alfabesinin arası olarak da bilinir. Grek alfabesi nedir ve Grek alfabesi Türkler tarafından kullanılmış mıdır sizin için detayları derledik.

Grek Alfabesi Nedir Grek Alfabesi Türkler Tarafından Kullanılmış Mıdır


Günümüzde Yunanlılar tarafından kullanılan ve matematik için de pek çok kez tercih edilen alfabe olan Grek alfabesi en köklü oluşumlar arasındadır. Ayrıca temel bilimler ve mühendislik alanında da birçok kavramı, ifadeyi ve formülü göstermek için tercih edilir. Tarihi milattan önce 1200 yıllarına dayanan Fenike alfabesinden türetilen Grek alfabesi pek çok kültürde kendisine yer bulmuştur.

Grek Alfabesi Nedir?

Grek alfabesi Yunanlılar tarafından kullanılan ve toplamda 24 sembolden oluşan alfabedir. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu alfabe günümüzde Yunanistan başta olmak üzere Hıristiyan olan neredeyse tüm yerleşkelerde bilinir.

Yedi adet ünlü, on beş adet ünsüz ve ikisi de birleşik olmak üzere toplamda 24 harfe sahiptir. Antik Yunan zamanlarından günümüze kadar ulaşan bu alfabe Fenike alfabesinden türetilmiştir. Eğer Fenike alfabesine yakından göz atılacak olunursa benzer isimlere sahip birçok sembol kolaylıkla görülebilir.

Grek Alfabesi Türkler Tarafından Kullanılmış mıdır?

Grek alfabesi denilince çok merak edilen konulardan birisi şüphesiz Türkler tarafından kullanılıp kullanılmadığı oluyor. Karamanlı Türkler olarak bilinen ve 18 ila 20 yüzyıllar arasında Karaman sahasında etkisini gösteren, aslen Rum olup tarihleri 1400’lü yıllara dayanan kişilerce kullanıldığı kaynaklarda gösteriliyor.

Aynı zamanda Hıristiyan Ortodoks mezhebine bağlı Karamanlı Türkler Rumlar olarak da bilinir. Lozan Anlaşması’na eklenen bir madde ile Yunanistan ve Türkiye arasında Karamanlı Türkleri mübadele edilmiştir.