Eğitim Gün Dönümü Nedir, Ne Zaman Olur? Gün Dönümünün Özellikleri Nelerdir?

Gün Dönümü Nedir, Ne Zaman Olur? Gün Dönümünün Özellikleri Nelerdir?

23.02.2022 - 14:53 | Son Güncellenme:

Gün dönümü ne olduğu ve ne zaman olduğu merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından özellikleri de araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Gün dönümünün ne olduğunu öğrenebilir ve konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Gün dönümü nedir, ne zaman olur? Gün dönümünün özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Gün Dönümü Nedir, Ne Zaman Olur Gün Dönümünün Özellikleri Nelerdir

 Gün dönümü yılda iki kez olan ve güneşin yarımkürelere en büyük açı ile düştüğü günlerdir.

Haberin Devamı

 Gün Dönümü Nedir, Ne Zaman Olur?

 Gün dönümü, güneşin her iki yarımküreye de en büyük açı ile düşmesi demektir. Bu yılda iki kez olan bir durumdur ve yarımküreye göre gündüzün ya da gecenin uzamaya ya da kısalmaya başlaması anlamına gelir.

 Kış gündönümü 21 Aralıkta olur ve güneş ışınları bu tarihte Oğlak Dönencesine dik açı ile düşer. Bu durum Kuzey yarımkürede gündüzlerin uzamaya başladığını, Güney yarımkürede ise kısalmaya başladığını gösterir. Yaz gündönümünün tarihi ise 21 Haziran’dır. Bu tarihte güneş ışınları Yengeç dönencesine dik açı ile gelir ve Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, Güne yarımkürede ise uzamaya başlar.

 Gün Dönümünün Özellikleri Nelerdir?

 Gün dönümü yılda iki kez tekrarlanan ve geceler ile gündüzlerin uzamaya ya da kısalmaya başladığını gösteren zamanlardır. Yaz gündönümü olduğunda güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik açı ile gelirken kış gündönümünde Oğlak dönencesine dik açı ile gelir.