Eğitim Gurbetçiler sayesinde Muş'un iki köyü okula kavuştu

Gurbetçiler sayesinde Muş'un iki köyü okula kavuştu

30.11.2008 - 21:20 | Son Güncellenme:

MİLLİYET Gazetesi’nin başlattığı ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası kapsamında Milliyet Gazetesi Almanya Bürosu'nun girişimiyle Avrupa'da yaşayan Türkler'in katkıları sayesinde Muş'un Malazgirt İlçesi'ne bağlı iki köyde yaptırılan okullarda eğitim başladı.

Gurbetçiler sayesinde Muşun iki köyü okula kavuştu

Avrupalı Türkler, Bilala ve Yeniköy İlköğretim Okulları için 265 bin YTL harcadı, 10 yaşındaki kızlar okullu oldu.
Kız çocuklarının okula kazandırılması için başlatılan ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasına Avrupa'dan destek verenlerin bağışlarıyla Muş'ta iki köye ilköğretim okulu yaptırılması için geçen Mart ayında protokol imzalandı. Milliyet Gazetesi Almanya Bürosu'nun açtığı kampanyaya katılan Avrupalı Türkler, Yeniköy'de 1 derslik ve bir lojman, Bilala'da ise 2 derslik ve 1 lojman yaptırılmasına destek verdi. Daha önce okul olmadığı için her iki köyde yaptırılan okullar sayesinde bazı öğrenciler ilk kez okullu oldu. Nimet mezrasındaki 13 öğrenci de Avrupalı Türkler Bilala İlköğretim Okulu'nda kayıt yaptırdı ve eğitim- öğretim gören öğrenci sayısı 42'ye çıktı. Öğrencilerin 21'i birinci sınıfta, 12'si ikinci sınıfta, 2'si üçüncü sınıfta ve 72si de dördüncü sınıfta eğitim- öğretim alıyor. Beşinci sınıfı önümüzdeki yıl açılacak okulda 2, 3 ve 4'üncü sınıftakiler aynı sınıfta okuyor. 15 haneli, 120 nüfuslu Bilala Köyü'ndeki okulun yapımı için Avrupalı Türkler, 195 bin 314 YTL harcadı.

Haberin Devamı

Öğretmen olarak Figen Asara ile eşi Mehmet Asara'nın görev yaptığı Avrupalı Türkler Bilala İlköğretim Okulu'nda 14'ü kız, 28'i erkek 42 öğrenci eğitim- öğretim görüyor. Öğretmen Mehmet Asara, “Okul çok güzel, modern bir şekilde yapıldı. Daha önceden okul olmadığı için çocuklar daha çok YİBO'ya gidiyorlardı. Hatta bazı aileler çocuklarını okula göndermiyordu. Okul olmadığından okula gönderilmeyen çocuklar, geç de olsa şimdi burada okula başladılar” dedi.
Bilala Köyü Muhtarı Liyadin Yalçınkaya ise “Ben Avrupa'da yaşayan Türkler'e çok teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar. Artık çocuklarımız köylerindeki okulda okuyorlar. İlk kez okula başlayanlar var. Yani herkes memnun ve herkes mutlu. Okulun yapımında emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum. Elbirliğiyle, canla başla okulumuza sahip çıkacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dördüncü sınıf öğrencilerinden Diyar Yalçınkaya “Şimdi kendi köyümüzdeki okulumuzda eğitim görüyoruz. Daha önce YİBO'ya gidiyorduk. Artık ailemizi yanında kalıyoruz” dedi.
Birincı sınıfa 10 yaşında başlayan Dünya Yalçınkaya ise “Köyümüzde okul olmadığı için okula gidemedim. Okul yapılınca hemen okula yazıldım. Yaşım biraz büyük olsa da eğitimimi alacağım” diye konuştu.
Avrupalı Türkler'in Yeniköy İlköğretim Okulu ise 69 bin 713 YTL'ye mal oldu. Okulda 1 derslik ve 1 de lojman bulunuyor. Avrupalı Türkler Yeniköy İlköğretim Okulu'nda eğitim- öğretime önümüzdeki hafta başlanacak.