Eğitim Güzel Sanatlar Kaça Ayrılır Ve İsimleri Nelerdir?

Güzel Sanatlar Kaça Ayrılır Ve İsimleri Nelerdir?

14.02.2022 - 15:40 | Son Güncellenme:

Güzel sanatlar sanat alanında kullanılan bir ifadedir. Bireyler de neden güzel sanatlar ifadesinin kullanıldığını merak etmektedir. Sanat dalları içerisinde zevk ve güzellikle ilgilenen sanatları anlatmak için güzel sanatlar ifadesi kullanılmaktadır. Güzel sanatlara örnek vermek gerekirse heykel, mimarlık, şiir, müzik ve resim verilebilmektedir. Tiyatro da güzel sanatlar içerisinde sayılmaktadır. Tüm bu güzel sanatlar örnekleri kişide coşku, hayranlık, zevk ve güzellik gibi duyguları uyandırmaktadır. Güzel sanatlar kaça ayrılır ve isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Güzel Sanatlar Kaça Ayrılır Ve İsimleri Nelerdir

 Sanatla az çok yakından ilişkisi bulunan insanlar mutlaka güzel sanatlar kavramını duymuştur. Hatta çevremizde güzel sanatlar bölümünü okuyan yani eğitimini alan kişiler de vardır. Güzel sanatlar terimine gerek günlük yaşamımızdan gerekse eğitim hayatından aşinayız. 

Haberin Devamı

 Güzel Sanatlar Kaça Ayrılır?

 Güzel sanatların kaça ayrıldığını bilmeden önce sanatın kaç grupta incelendiğini bilmek gerekmektedir. Sanat iki grupta incelenmektedir. Bunlardan birincisi güzel sanatlar ikincisi ise endüstriyel sanatlardır. Güzel sanatlar da kendi içerisinde bir sınıflandırılmaya tabidir. Güzel sanatlar klasik yani genel sınıflandırma ve modern yani çağdaş sınıflandırma şeklinde kategorilere ayrılmaktadır. Klasik yani genel sınıflandırma da kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır. Aynı zamanda modern yani çağdaş sınıflandırma da kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır.

 Güzel Sanatların İsimleri Nelerdir?

 Güzel sanatların isimlerini sizlere ayrılmış oldukları grupların içinde sunacağız. Yukarıdaki başlıkta güzel sanatların modern ve klasik olarak sınıflandırmaya ayrıldığını söyledik. İlk olarak klasik güzel sanatlar görsel sanatlar, işitsel sanatlar, dramatik sanatlar olarak üçe ayrılmaktadır. Bu gruptaki görsel sanatlar heykel, mimari, resim, hat, kabartma, minyatür ve tezhip güzel sanatlarıdır. İşitsel sanatlar arasında edebiyat ve müzik isimli güzel sanatlar vardır. Dramatik sanatlar arasında da opera, bale, dans, tiyatro ve sinema isimli güzel sanatlar vardır. 

Haberin Devamı

 Güzel sanatların ikinci kategorisi olan modern yani çağdaş güzel sanatlar ise yüzey sanatları, hacim sanatları, dil sanatları, eylem sanatları, dramatik sanatlar ve ses sanatları olarak gruplara ayrılmaktadır. 

 Yüzey sanatları süsleme, duvar resmi, minyatür, fotoğraf, hat ve ebru güzel sanatlarıdır. Hacim sanatları kabartma, heykel ve seramik isimli güzel sanatlardır. Dil sanatları hikaye, şiir ve roman isimli güzel sanatlardır. Eylem sanatları pandomim, dans ve bale isimli güzel sanatlardır. Dramatik sanatlar opera, sinema ve tiyatro isimli güzel sanatlardır. Son olarak da ses sanatları arasına müzik güzel sanatı girmektedir.