Eğitim Hafız Nasıl Olunur? Hafızlığa Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır?

Hafız Nasıl Olunur? Hafızlığa Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır?

10.06.2021 - 00:58 | Son Güncellenme:

Hafız olma süreci sırasıyla; ezbere hazırlanma dönemi ve hıfz zamanı olarak iki aşamalı ele alınması gereken bir konu olma niteliği barındırmaktadır. Bu bakımdan pek çok insan Hafız nasıl olunur? Hafızlığa başlama yaşı kaç olmalıdır? Birbirinden farklı pek çok soruya bir yanıt aramaktadır. Sizin için bu soruların yanıtlarını derledik.

Hafız Nasıl Olunur Hafızlığa Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır

Hafız olmak isteyen bireyler için hafız nasıl olunur sorusunun yanıtı çok büyük bir önem taşıyor. Bu konuyla ilgili olarak verilecek olan bilgilerin bu bakımdan kişileri son derece bilgilendirici niteliğe sahip olması oldukça büyük bir önem taşıyor.

Hafız Nasıl Olunur?

Hafız olmak son derece disiplinli bir süreci kendi içinde barındırmaktadır. Normal koşullarda 2 yıllık bir süreci kapsayan hafızlığı iki aylık bir döneme indiren bazı tekniklerin varlığı söz konusudur. Bu teknik sayesinde 2 yılda hafız olabilecek olan bireyler yalnızca 2 aylık bir süreç içerisinde hafız olma şansını elde edebiliyor. Söz konusu hafızlık tekniği ise şöyle işliyor:

Öncelikle Kur'an’daki sureler kolaydan zora doğru sıralanıyor. Sonrasında ise bir sayfa alınarak 3'e bölünüyor. İlk olarak ilk 5 satır, sonrasında ise diğer satırlar 5'er 5'er ezberleniyor. Sonrasında ise ezberlenen satırlar birleştirilerek ezber tekrarı yapılıyor. Sonrasında ikinci sayfaya geçiliyor. Geçilen ikinci sayfanın ezberinde de aynı metot uygulanarak sayfa ezberleniyor. Sonrasında 1 ve 2. sayfa tekrar okunuyor ve uygulanan bu silsile 10 sayfa boyunca sürdürülüyor.

Yapılan ezber 3 kişiye dinlettiriliyor. Doğru olması durumunda ise ikinci 10 sayfaya geçiliyor. Aynı teknikle ikinci 10 sayfanın da ezberlenmesinden sonra ilk 10 sayfa ile birleştirilerek okunuyor ve 4 kişiye dinlettiriliyor. Böylelikle 20 sayfanın ezberlenmesi gerçekleştiriliyor.

Hafızlık programı doğrultusunda hafız adayı sabah 05.00'te bir önceki gün yapmış olduğu ezberi hocasına dinletiyor. Sonrasında yeni ezberleyeceği bölüme başlıyor. Öğle uykusuna kadar olan sürede 3 saat 45 dakikalık bir çalışma gerçekleştiriliyor. 1 saatlik uykunun sonrasında tekrar çalışma aşamasına geçiliyor. Akşam tekrarına kadar 4,5 saatlik bir çalışma gerçekleştiriliyor. Sonrasında günlük tekrarını yaparak yatıyor. Bir sonraki günde aynı bu silsile devam ediyor. Bu süreci başarıyla tamamlayan kişiler hafız olma şansı elde ediyor.

Hafızlığa Başlama Yaşı Kaç Olmalıdır?

Hafızlık yaşı şudur diye söylenebilecek bir sınırın varlığı söz konusu değildir. Ancak bir bireyin 15, 16 yaşına gelmeden önce hafızlığa başlanmasının son derece etkili olduğu tavsiye edilmektedir. Bu sebeple hafız olacak çocukların 15 yaşına gelmeden önce mümkün olan en erken yaşta hafızlık eğitim alması önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.