Eğitim Hafıza Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır? Hafıza Çeşitleri Nelerdir?

Hafıza Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır? Hafıza Çeşitleri Nelerdir?

26.03.2021 - 05:19 | Son Güncellenme:

İnsan yapısının en önemli bölümleri içerisinde hafıza gelir. Özellikle geçmişte yaşanan birçok olay bilinçaltında burada depolanır. O yüzden bunun tanımını öğrenmek isteyen birçok kişide internetten bilgi almaya gayret ediyor. Peki, hafıza nedir, tanımı nasıl yapılır? Hafıza çeşitleri nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.

Hafıza Nedir, Tanımı Nasıl Yapılır Hafıza Çeşitleri Nelerdir


Hafıza aynı zamanda bellek olarak da ifade edilmektedir. Bu sebepten dolayı sadece insanlar için değil aynı zamanda hazırlamış birçok kayıt sistemi kapsamında da kullanılır. Örneğin hafıza kartı denen bir yapı bulunur. Yani hafıza günlük yaşamda büyük öneme sahip durumların başında gelir.

Hafıza Nedir?

Günlük hayatta öğrenilen konuları, yaşananları ve pek çok durumu bilinçli olarak zihinde saklama gücüne hafıza denir. Özellikle bilinçaltı içerisinde geçmişle ilişkisi üzerinden tüm yaşananlar etkin bir şekilde saklanır. Böylece ihtiyaç duyulduğunda ortaya çıkarılır ve kullanılır. Hafıza aynı zamanda bellek olarak da ifade edilebilmektedir.

Hafıza Tanımı Nasıl Yapılır?

Özellikle insanoğlu açısından bakıldığı vakit, pek çok olay günlük yaşam içerisinde geçer. Bu yaşananlar ise silinmez ve bilinçli olarak zihinde saklanır. Geçmişte ilişki kurmak suretiyle bilinç üzerinden zihinde saklama yöntemi hafıza olarak bilinir. Çünkü böylece gerektiği zamanlarda bilinçli bir biçimde, geçmişte yaşananlar hafıza üzerinden çıkarılır ve değerlendirilir. İnsan hayatının vazgeçilmez ve en önemli yapıları arasında gelir.

Hafıza Çeşitleri Nelerdir?

Depolama aşamaları üzerinden hafıza çeşitleri birçok değişik yapıya bürünür. Bu yapılar insan yaşamının daha sağlıklı ve etkin biçimde devam edebilmesi için çok önemlidir.

- Duyusal hafıza
- Kısa süreli hafıza
- Uzun süreli hafıza
- Multi depolama (Atkinson-Shiffrin hafıza modeli)
- Çalışan hafıza

Bu şekilde beyin gerekli gördüğü zamanlarda bu hafıza çeşitlerinden herhangi birini kullanır. Kişinin yaşadığı duruma bağlı olarak ihtiyaç halinde değerlendirilen hafıza çeşitleridir.