Eğitim Havanın Veya Suyun Herhangi Bir Yöne Doğru Yer Değiştirmesi Nedir?

Havanın Veya Suyun Herhangi Bir Yöne Doğru Yer Değiştirmesi Nedir?

29.04.2021 - 02:56 | Son Güncellenme:

Akıntılar genellikle belirli bir kararlılık halinde olmamakla birlikte çeşitli zamanlarda yön ve hız değiştirme özelliği taşır. Eğer bir akıntı uzun süreli bir yön ve hız kaybı ile karşı karşıya kalmıyorsa bu akıntıya kararlı akıma sahip akıntı adı verilir. Peki Havanın veya suyun herhangi bir yöne doğru yer değiştirmesi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Havanın Veya Suyun Herhangi Bir Yöne Doğru Yer Değiştirmesi Nedir


Coğrafyada sıklıkla karşılaşılan bir konu olan akıntılar hareketlerine göre çeşitli sınıflara ayrılan ve etkilenme durumlarına göre çeşitlendirilen yapılardır. Test kitaplarında akıntıya yönelik tanımlama yaparken genellikle su veya havanın yer değiştirmesi şeklinde bir ifade kullanılır. Yer değiştirmeyi belirleyen etmenler çok çeşitli şekillerde olabildiği gibi hız ve yön gibi unsurlar da akıntıların yapısını etkilemektedir.

Akıntılar, suyun veya havanın bir yönde yer değiştirmesi şeklinde tanımlanan coğrafi oluşumlardır. Akıntıların rüzgar akıntısı, dalga akıntısı, gel git akıntısı, yoğunluk akıntısı gibi çeşitleri bulunur. Bu çeşitlendirmeye neden olan unsur suyun kendi içerisinde hareketleri ve devinimleridir. Sık görülen gel-git akıntıları özellikle İskandinav ülkelerinde görülen, suyun seviyesine ve hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan akıntılardır.

Havanın veya Suyun Herhangi Bir Yöne Doğru Yer Değiştirmesi Nedir?

Su veya hava bir yöne doğru yer değiştiriyorsa bu duruma akıntı adı verilir. Doğada bir çok akıntı türü bulunur. Yoğun akıntılar iç denizlere ulaşma durumu göstermezler. Ge git akıntıları deniz seviyesinde günlük olarak gerçekleşir. Rüzgar akıntıları denizdeki kayma durumuna bağlı meydana gelen gerilimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bazı akıntı türlerine de denizdeki rüzgarın hızı nedeniyle oluşan dalgalar sebep verir.

Dalgaların hareketleri, rüzgardaki gerilmeler, med-cezire bağlı kuvvet durumu, yoğunluklara özgü farklılıklar akıntılara anlam kazandıran etmenlerdir. Özellikle Türkiye sahillerindeki akıntıların yönleri ele alınırken gel-git akıntıları, yoğunluk akıntıları ve rüzgar akıntıları gibi akıntı çeşitlerinden söz edilir.