Eğitim Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülkeler Hangileridir?

Hazar Denizi'ne Kıyısı Olan Ülkeler Hangileridir?

21.10.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:

Hazar denizi dünyada ki en büyük göl olarak bilinmektedir. Bu nedenle insanlar hazar denizini görebilmek için nerede olduğunu ve hangi ülkelere sınırı olduğunu bilmek istemektedir. Hazar denizi nerede yer almaktadır? Hazar denizine kıyısı olan ülkeler kaç tanedir? Hazar denizine kıyısı olan ülkelerin sınırları ne kadardır tüm detayları ile derledik.

Hazar Denizine Kıyısı Olan Ülkeler Hangileridir

Hazar denizine kıyısı olan beş ülke bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Hazar Denizi Nerede?

 Hazar denizi aslında bir deniz değildir. Hazar denizi dünyanın en büyük gölü olarak kabul edilmektedir. Hazar denizi Avrupa ve Asya arasında kalan bölgededir. Kafkasya’nın doğusunda yer alan hazar denizi Orta Asya’nın batısında yer almaktadır.

 Hazar denizi büyük olduğu için göl değil deniz adını almıştır. Hazar denizinin yüzey alanı en son yapılan ölçümlere göre 371 bin kilometrekareden oluşmaktadır. Bu kadar büyük bir alana sahipken birçok ülkeye kıyısı bulunmaktadır.

 Hazar Denizine Kıyısı Olan Ülkeler

 Hazar denizine en fazla kıyısı olan ülke Kazakistan’dır. Kazakistan’ın hazar denizine 2320 km kıyısı bulunmaktadır. Hazar deninize en fazla kıyısı olan ikinci ülke Türkmenistan’dır. Türkmenistan’ın hazar denizine 1200 km kıyısı bulunmaktadır. Hazar denizine Azerbaycan’ın 955 km sınırı bulunmaktadır. Hazar denizine İran’ın 850 km kıyısı bulunmaktadır. Hazar denizine Rusya’nın 695 km kıyısı bulunmaktadır.