Eğitim Hertz Nedir, Ne İşe Yarar? Hertz Nasıl Hesaplanır?

Hertz Nedir, Ne İşe Yarar? Hertz Nasıl Hesaplanır?

11.06.2021 - 01:31 | Son Güncellenme:

Özellikle birçok farklı film ya da dizi ile beraber değişik alanlarda hertz kelimesi ile karşı karşıya kalınır. Bir ölçü birimi olması ile beraber nasıl hesaplandığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, hertz nedir, ne işe yarar? Hertz nasıl hesaplanır? İşte bu ölçüm değeri adına merak edilen farklı bilgiler.

Hertz Nedir, Ne İşe Yarar Hertz Nasıl Hesaplanır

Değişik ölçü birimlerine de çevirme imkanı sağlayan hertz, birçok değişik yapı üzerinden değerlendirme olanağı vermektedir. Tabii bunu gerçekleştirebilmek için öncelikle mutlaka gerekli bilgileri elde etmek önemlidir.

Hertz Nedir?

Saniye başına düşen devir sayısı hertz olarak bilinmektedir. Bu bağlamda bir hertz saniyede bir devir olarak ifade edilir ya da 1 MHz saniye başına 1 milyon devir üzerinden ele alınabilmektedir. Buna bir örnek verilecek olursa; mesela bir insanın kalbi 1,2 hz atmaktadır. Yani bu durum saniye üzerinden ele alınmakta ve kalp eşliğinde ifade edilmektedir. Diğer taraftan kısaltma olarak hertz için hz kullanılmaktadır.

Hertz Ne İşe Yarar?

Monitörlerde özellikle sık sık görülen ölçümler içerisinde hertz gelir. Bu genel olarak bir frekans birimidir ve aynı zamanda 1 saniye içerisindeki titreşimli bir olayın frekansını eşittir. Özellikle bilgisayar üzerinden ele alındığı vakit 60 hz olarak öne çıkan ölçüm, saniyede 60 kare gösterilmesi biçiminde ifade edilir. Uluslararası çapta bir ölçüm olarak hertz ortak şekilde birçok teknolojik yapı altında kullanılmaktadır.

Hertz Nasıl Hesaplanır?

Hertz ölçümünün hesaplanması daha çok saniye üzerinden devir kapsamında öne çıkmaktadır. Bu bağlamda belli başlı bir formül üzerinden sabit şekilde ele alınır;

f = 1/T Formül üzerinden frekans; f = 1/0,5 = 2hz biçiminde anlatılabilir.

Bu ölçüm ile beraber başta bilgisayarlar ya da teknolojik cihazlar olmak üzere, amaca uygun farklı alanlarda değerlendirilmektedir.