Eğitim Himalaya Dağları Hangi Jeolojik Zamanda Ve Nasıl Oluşmuştur?

Himalaya Dağları Hangi Jeolojik Zamanda Ve Nasıl Oluşmuştur?

16.05.2021 - 04:10 | Son Güncellenme:

Dünyanın önemli doğal yapıları eski çağlara ait dönemlerde meydana gelmişlerdir. Oluştuğu dönemlere ait de bugüne ışık tutacak nitelik taşımaktadır. Bu doğal yapılardan bir tanesi de dünyanın en büyük doğal yapıları arasında gelen Himalaya Dağları Dır. Himalaya dağları hangi jeolojik zamanda ve nasıl oluşmuştur? Tüm merak edilen soruları sizler için derledik.

Himalaya Dağları Hangi Jeolojik Zamanda Ve Nasıl Oluşmuştur


Himalaya Dağları, dünyanın en yüksek ve büyük sıradağları olmama özelliği taşımaktadır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i de içinde barındıran Himalaya Dağları, Nepal ve Çin sınırları içerisinde yer almaktadır. Pakistan, Çin, Nepal ve Butan'dan geçmektedir.

Himalaya Dağları Hangi Jeolojik Zamanda Oluşmuştur?

Jeolojik yapıların (dağlar, sıradağlar, boğazlar, kıtalar) oluştuğu dönemlere göre ayrılması özellikle o döneme ait iklimsel ve tektonik hareketlerin incelenmesi bakımından bugün bilim adamlarına önemli fikirler vermektedir. Bu nedenle de jeolojik yapılar zamanlarına göre ayrılarak incelenmektedir. Buna göre Himalaya Dağlar, III. Zaman olarak bilinen Neozoik - Tersiyer döneminde meydana gelmiştir. III. Jeolojik Zamanın en büyük özelliklerinden bir tanesi bu güne kadar gelen büyük meydana gelen dağların oluşmasıdır. Tersiyer olarak da ifade edilen 1II. Jeolojik Zamanı günümüzden 65 milyon ve 2.588 milyon öncesine tekabül eden dönemin ismidir.

Himalaya Dağları Nasıl Oluşmuştur?

Himalaya Dağları, günümüzde de oluşumlarına devam etmektedir. Himalaya Dağlarını taşıyan levhalar aynı hızla ilerlemeye devam ederse Nepal'in sınırlarına gelecek ve ülke yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu zaman ise 10 milyon yıl sonrası olarak tahmin edilmektedir. Himalaya Dağlarının oluşumu da günümüzdeki hareketliliğine benzer özellikler taşımaktadır. Denizin ortasında yer alan bir ada olan Hindistan'ın 200 milyon yıl önce Asya'ya doğru yani Kuzey yönüne gelmeye başlaması ve anakaraya çarpışması sonucunda Himalaya Dağları Meydana gelmiştir.

Hindistan'ın Kuzey Asya'ya çarpması ile birlikte Himalaya Dağlarının ilk adımı atılmış oldu. Çarpmanın etkisi ile levha hızını kaybetti ve yavaş yavaş durağan bir döneme girdi. Kuzey Asya'nın bir ana kara olması Himalayaların kıta ile bütünleşmesinin en önemli parçası oldu. Zaman içerisinde deniz boşlukları toprak ile dolmaya başladı ve sıradağlar birbirleri ile levhaların bağlanmaya başladı. 20 milyon yıl önce bu hareketlilik azaldı ve dağlar bugünkü şekline geldi.