Eğitim Hürmüz Ne Demek? Hürmüz Boğazı Nerededir Ve Özellikleri Nelerdir?

Hürmüz Ne Demek? Hürmüz Boğazı Nerededir Ve Özellikleri Nelerdir?

18.04.2023 - 14:12 | Son Güncellenme:

Hürmüz, hem isim olarak hem de kelime olarak kullanışlı olduğundan sıklıkla karşımıza çıkar. Hürmüz isim olarak Zerdüştlerin hayır tanrısının adıdır. Hürmüz kelimesinin anlamlarından bir diğeri de Jüpiter gezegeni demektir. Hürmüz boğazı olarak da bilinen yer nerededir ve hangi özellikleri vardır sizler için derledik.

Hürmüz Ne Demek Hürmüz Boğazı Nerededir Ve Özellikleri Nelerdir

 Hürmüz boğazı İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran ile sınırı olan ve üç ülke tarafından da kontrol edilen bir boğazdır. Ayrıca Basra ve Umman körfezlerini de birbirine bağlayan bir noktadadır. 

Haberin Devamı

 Hürmüz Ne Demek?

 Hürmüz, kelime anlamı olarak merak edilen ve isim olarak da kullanılan bir sözcüktür. Hürmüz kelimesinin anlamı Zerdüştlerin hayır tanrısı demektir. Jüpiter'de bir gezegenin ismi de Hürmüz'dür ve isim olarak da ülkemizde sıklıkla ebeveynler tarafından tercih edilir.

 Her ne kadar Hürmüz isim olarak kullanılsa da genelde Hürmüz dendiğinde herkesin aklına Hürmüz boğazı gelir. Önemli bir yer olan Hürmüz boğazı dünyanın en önemli ticaret limanlarından biridir. 3 ülke ile sınırı bulunan Hürmüz boğazı ekonomik açıdan dünya genelinde de önemli kabul edilir. 

 Hürmüz Boğazı Nerededir ve Özellikleri Nelerdir?

 Hürmüz boğazı konum olarak bakıldığında Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran ile sınırı olan bir boğaz olarak karşımıza çıkar. Bu sınıra sahip olan üç ülke tarafından da Hürmüz boğazındaki geçişler kontrol edilmektedir. Hürmüz boğazı tam olarak Umman körfezi ile Basra körfezini birbirine bağlayan yerde bulunur.

Haberin Devamı

 Dünya'nın ticaret bakımından en önemli boğazlarından biri olan Hürmüz boğazı stratejik bir öneme sahiptir. Bu bölgeden aktarılan tankerler ve petroller bu boğazdan geçtiği için Hürmüz boğazı petrol ticaretinin yapıldığı yer olarak da bilinir.

 Bu nedenle Hürmüz boğazının dünya ekonomisi üzerinde büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkündür. Deniz trafiği için de önemli bir yerde bulunan Hürmüz boğazı tüm dünya tarafından dar nokta olarak kabul edilen bir yerdedir.