Eğitim İç Enerji Nedir, Nasıl Ölçülür? İç Enerji Nelere Bağlıdır?

İç Enerji Nedir, Nasıl Ölçülür? İç Enerji Nelere Bağlıdır?

18.03.2021 - 17:03 | Son Güncellenme:

Maddenin çeşitli enerji türleri bulunmaktadır. İç enerji de bunlardan biridir. İç enerji nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İç Enerji Nedir, Nasıl Ölçülür İç Enerji Nelere Bağlıdır

İç enerji, kinetik enerji ile atom çekirdeğinin içerisinde bulunan çeşitli enerjilerin toplamını ifade etmekte olan bir enerjidir. Çeşitli alanlarda kullanılan bir enerji türüdür. Nükleer silahlarda, iç enerjinin çok küçük bir kısmının ortaya çıkmasına rağmen büyük patlamalar gerçekleşmektedir. Ancak burada bile çok büyük bir enerji açığa çıkar ve oldukça yüksek bir yıkıcılığa sahiptir.

Haberin Devamı

İç Enerji Nedir?

İç enerji maddenin taneciklerinin; dönme, öteleme ve titreşim gibi hareketlerinden dolayı ortaya çıkan kinetik enerji ile kimyasal ya da fiziksel bağları veya nükleonları bir arada tutmakta olan kuvvet gibi çeşitli etkileşimlerin enerjilerinin toplamını içermekte olan bir enerji türüdür. U harfi ile ifade edilmektedir.

İç enerjiyi doğrudan ölçmek mümkün değildir. Dolayısıyla iç enerjinin ne olduğunu net olarak bilemeyiz. Ancak iç enerjideki değişim ölçülebilmektedir. Bu, iç enerjinin sınırlarından ortalama olarak aktarılan ışık enerjisinin, termal enerjinin ya da benzer enerjilerin ölçülmesi ile sağlanmaktadır.

İç Enerji Nelere Bağlıdır?

İç enerji, maddenin üç özelliğine bağlıdır: kütle, sıcaklık ve cins. Maddedeki ısı alındığında, iç enerji azalmaktadır. Kütle de azaldıkça maddenin enerjisi azalacaktır. Farklı madde cinsleri, farklı iç enerji değerlerine sahip olmaktadır.