Eğitim İhtiyati Haciz Nedir? İhtiyati Haciz Hangi Şartlarda İstenir?

İhtiyati Haciz Nedir? İhtiyati Haciz Hangi Şartlarda İstenir?

15.03.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:

İhtiyati haciz sözü günlük hayatta çokça rastlanılan bir kelimedir. İhtiyati haciz televizyonlarda, gazetelerde, kitap ve dergilerde yer alan bir ibaredir. Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte çeşitli sosyal mecralarda da rastlanması olanaklıdır. Böylesine sık karşılaşılan ihtiyati haciz kavramının ne olduğu ise merak konu olmaktadır. İhtiyati haciz nedir? İhtiyati haciz hangi şartlarda istenir? İşte size ihtiyati haciz konusunda bilgileri derledik.

İhtiyati Haciz Nedir İhtiyati Haciz Hangi Şartlarda İstenir

 İhtiyati haciz, devletin icra organları eliyle gerçekleştirilen bir haciz işlemi türüdür.

Haberin Devamı

 İhtiyati Haciz Nedir?

 İhtiyati haciz İcra İflas Kanununda düzenlenmiş bir haciz türüdür. İcra, alacaklının alacağına devletin icra organları yani icra müdürlükleri, icra mahkemeleri ve mahkemeler vasıtasıyla kavuşmasıdır. Alacaklının başlattığı icra takibi borçlu tarafa tebliğ edildikten ve diğer yasal şartlar gerçekleştikten sonra borçlunun varlığındaki menkul ve gayrimenkuller haczedilebilir. Fakat bazı özel şartların varlığında "ihtiyati haciz" işlemi de yapılabilir. İhtiyati haczin şartları yine yasalarda düzenlenmiştir.

 İhtiyati Haciz Hangi Şartlarda İstenir?

 Alacaklının lehine bir düzenleme olan ihtiyati haciz için İİK' da gerekli şartlar yer almaktadır. Kanundaki şartların varlığı halinde bu yola başvurmak mümkündür. Örneğin; borçlunun alacaklıdan mal kaçırdığına dair delil ve emareler varsa usulüne uygun başvuru yapılarak mahkemeden "ihtiyati haciz kararı" alınması mümkündür.