Eğitim İkinci ÖSS bugün!

İkinci ÖSS bugün!

03.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İkinci ÖSS bugün!

İkinci ÖSS bugün


       Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunlarına, fakülte yolunu açacak olan ikinci "ÖSS" niteliğindeki Dikey Geçiş Sınavı yarın yapılacak. Türbanlı adaylar sınava alınmayacak.
       YÖK, Dikey Geçiş Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans mezunlarına, alanlarında fakülte yolunu açarken, yerleştirmeler Dikey Geçiş Sınavı ile yapılacak. İlk kez düzenlenecek DGS'ye 113 bin adayın girmesi beklenirken, sınav üniversite rektörlüklerinin bulunduğu il merkezleri ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek ve 9.30'da başlayacak. DGS, sözel ve sayısal bölümden oluşacak. Sorular, adayların ön lisans başarılarının ölçülmesine yönelik değil, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin ölçmeye dönük olacak. Ayrıca, test soruları, farklı alanlardan gelen ön lians mezunlarının yanıtlayabilecekleri nitelikleri taşıyacak. Yerleştirmede DGS ile adayların ağırlıklı ön lisans başarı puanları da etkili olacak.
       Adaylar, sınava gelirken 2000 DGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi, fotoğraflı-onaylı özel kimlik belgesi ile bir fotoğraf bulunduracak. Belgeleri eksik olan adaylar sınava alınmayacak. Ayrıca, başı açık ve kılık kıyafet ile ilgili mevzuata uygun şekilde gelmeyen adaylar da sınava giremeyecek. Başı örtülü bir şekilde sınava giren adayların sınavları da daha sonra geçersiz sayılacak.
       Meslek yüksekokulu ile açıköğretim ön lisans mezunlarına, mühendislik ve hukuk fakültelerinin yolu açan DGS sonucunda 5 bin 74 aday lisans öğrenimine devam edecek. Bu kapsamda devlet üniversitelerine 3 bin 665, vakıf üniversitelerine 799, KKTC'deki üniversitelere ise 610 öğrenci yerleştirilecek. İki yıllık bilgisayar sistemleri, bilgisayar teknolojisi ve programlama bölümü mezunları, bilgisayar öğretmenliği ile birlikte bilgisayar mühendisliğine, hidroelektrik bölümü mezunları, elektrik mühendisliğine; iş makineleri, otomotiv-otomasyon bölümü mezunları, makine mühendisliğine; inşaat teknikerliği mezunları, inşaat mühendisliğine; otomasyon bölümü mezunları, elektronik mühendisliğine girebilecek. Bu arada adalet meslek yüksekolu mezunları, kamu yönetimi ve hukuk fakültesine; muhasebe bölümü mezunları, işletme ve iktisat bölümlerine; radyo-televizyon, halkla ilişkiler ve fotoğrafçılık bölümü mezunları, iletişim fakültelerine yerleştirilecek.