Eğitim İkincil Veri Nedir? İkincil Veriler Nereden Elde Edilir?

İkincil Veri Nedir? İkincil Veriler Nereden Elde Edilir?

03.11.2021 - 01:41 | Son Güncellenme:

Dünya çapında birçok farklı kaynak çeşidi bulunmaktadır. Öne çıkan bu kaynaklar ile beraber farklı araştırmalar konusunda bilgi toplanır. Bu doğrultuda ikincil veri de yine merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Peki İkincil veri nedir? İkincil veriler nereden elde edilir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

İkincil Veri Nedir İkincil Veriler Nereden Elde Edilir


Birincil ve ikincil veri olmak üzere birçok farklı kaynak kapsamında bilgi toplanır. Bu veriler yapılan çalışmaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle ikinci verinin ne olduğu ve nereden elde edildiği merak edilen konular arasında yer almaktadır.

İkincil Veri Nedir?

Araştırmacının amaçlarına uygun şekilde daha önceden kaynaklarda yer alan bilgiler ikincil ve veri olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle daha önceden hazırlanmış olan kaynaklar şeklinde bu durumu anlatmak mümkün. Böylece buradan alınan kaynaklar ile beraber bilgi toplanır ve bu bilgiler ikincil veri olarak ifade edilir.

İkincil Veriler Nereden Elde Edilir?

Daha önceden toplanmış olan kaynaklar eşliğinde ikili veri elde edilir. Yani değişik araştırmalarda ya da kitaplarda yer alan kaynaklar olarak da bunu anlatmak mümkün. Özellikle araştırmayı yapan kişi ya da kurumlar, kendi amaçları doğrultusunda önceden elde edilmiş olan veriler olarak öne çıkar. Bu veliler araştırmacının ilk olarak kendi yapısı altında elde ettiği kaynakların dışında bir kaynaktır. Yani daha önceden başka birileri tarafından da elde edilmiş, hazırlanmış kaynaklar olarak da ifade edilebilir.