Eğitim İklim Çeşitleri Nelerdir? Kısaca İklim Tipleri Ve Bitki Örtüleri

İklim Çeşitleri Nelerdir? Kısaca İklim Tipleri Ve Bitki Örtüleri

06.11.2021 - 22:21 | Son Güncellenme:

Son yıllarda tüm dünya küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi gibi konularla meşgul olunca bu meseleler merak uyandırdı. Çevre ve iklim konu başlıkları kişilerin ve ülkelerin gündemine oturdu. İşte ilgiyle okuyacağınız iklim çeşitleri nelerdir, iklim tipleri, bitki örtüleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

İklim Çeşitleri Nelerdir Kısaca İklim Tipleri Ve Bitki Örtüleri


Makroklima denilen kavram içinde, yüzlerce km'lik sahaları etkileyen büyük iklim grupları yer almaktadır, bir diğer anlatımla değişik iklim çeşitleri makroklimayı oluşturmaktadırlar.

İklim Çeşitleri Nelerdir?

Farklı iklim özellikleri gösteren özel koşullu küçük iklim alanlarına da mikroklima denilir. Yeryüzünde görülen başlıca iklim tipleri ve özellikleri belli başlıklar altında toplanarak ele alınmaktadır.
Bu iklim çeşitleri;

Haberin Devamı

Soğuk İklimler

Sıcak İklimler

Ilıman İklimler

Kısaca İklim Tipleri ve Bitki Örtüleri

Üç grup altında toplanan iklim grupları da kendi içlerinde alt iklim tiplerine ayrılırlar. Bu ayırım yapılırken de yağış rejimi ve miktarı, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalamaları gibi özellikler dikkat alınarak alt iklim tiplemeleri yapılmaktadır. Elbette de bunun yanında doğal bitki örtüsü de önemli ve dikkat alınan başka bir unsur olarak öne çıkmaktadır. İklimler ve iklim tiplerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

SICAK İKLİMLER

Ekvatoral İklim: Bu iklim Malezya, Amazon gibi bölgelerde etkilidir. Ortalama sıcaklık 25 derecelerdedir. İklim nemli ve sıcak olduğundan daima yeşil kalan yağmur ormanları belirgin bitki örtüsüdür.

Haberin Devamı

Tropikal İklim Tipi: Bu iklim Peru, Brezilya, Mali gibi yerlerde görülür. Yıllık sıcaklık 20 derece civarındadır. Doğal bitki örtüsü yaz yağışları ile yeşeren gür ve uzun boylu otlardan meydana gelir. Savanlar arasında seyrek ağaç topluluklarına rastlanır.

Muson İklim: Muson iklim tipi Asya Kıtası'nın güney doğusunda görülür. Tipik bitki örtüsü muson ormanları ve yazın yağışlarla yeşeren uzun boylu ot topluluklarıdır.

Çöl İklimi: Yağış miktarı 100 mm'nin altındadır. Arizona Çölü, Büyük Sahra örnektir. Bitki örtüsü son derece fakirdir. Kurakçıl otlar ve kaktüslerden oluşur.

ILIMAN İKLİMLER

Akdeniz İklimi: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Bitki örtüsü kısa boylu ağaçlardan, makilerden oluşur.

Okyanusal İklim: Güney Şili gibi ülkelerde görülen ve bitki örtüsü iğde yapraklı ormanlardan oluşan iklip tipidir.

Karasal İklim: Kışlar soğuk ve uzun sürer. Doğu Avrupa ve Sibirya gibi yerlerde görülür. Bitki örtüsü iğne yapraklı ağaçlardan, taygadan oluşur.

Step İklimi: Kurak iklimdir. Kurak mevsimde sararan kısa boylu otlardan oluşur.

SOĞUK İKLİMLER

Tundra İklimi: Grönland, Kuzey Kanada'da görülür. Bitki örtüsü çalı yosun ve yazın yeşeren otlardır.

Kutup İklimi: Kuzey kutbu çevresinde , Antartika'da görülür. -40 derecelerde soğukluk vardır. Bitki örtüsü yoktur.

Haberin Devamı

Yüksek Dağ İklimi: Ilıman ve sıcak kuşaktaki dağların zirvelerinde görülmektedir. Bitki örtüleri kuşaklara göre değişir.