Eğitim İklim Elemanları Nelerdir? Maddeler Halinde İklimi Meydana Getiren Elemanlar

İklim Elemanları Nelerdir? Maddeler Halinde İklimi Meydana Getiren Elemanlar

15.06.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

Hava olayları dünyanın değişik bölgelerinde farklı biçimlerde şekillenir. Bu şekillenme daha çok iklim elemanlarının birbiriyle bağlantısı üzerinden oluşmaktadır. Peki, İklim elemanları nelerdir? Maddeler halinde iklimi meydana getiren elemanlar üzerine merak edilen bilgiler.

İklim Elemanları Nelerdir Maddeler Halinde İklimi Meydana Getiren Elemanlar

Yıl içerisinde birçok farklı zaman diliminde değişik hava koşulları meydana gelir. Bu hava koşullarını oluşturan unsurlar iklim elemanları olarak ön plana çıkmaktadır. Bunlar adından da anlaşılacağı üzere iklimi meydana getirir ve değişik mevsimler yaşanır.

İklim Elemanları Nelerdir?

Herhangi bir bölgede kısa bir zaman içerisinde meydana gelen atmosfer olaylarına hava durumu denmektedir. Aynı zamanda etkisini gösterdiği bölgede önemli bir durum yaratarak ciddi bir etki ortaya çıkarabilmektedir. Öne çıkan iklim elemanları atmosfer içerisinde etkisini gösterir ve belirli koşullar doğrultusunda meydana gelir. Aynı zamanda farklı özellikteki hava tabakalarında meydana gelen yapılar olarak da ifade etmek mümkün. Diğer yandan Kuzey ve Güney olmak üzere dünyanın iki farklı bölgesi için soğuk kuşak ve ılıman kuşak üzerinden hava olayları etkisini göstermektedir.

Maddeler Halinde İklimi Meydana Getiren Elemanlar

Hava olaylarını meydana getiren iklim elemanları doğal bir süreç altında oluşmaktadır. Bu bağlamda maddeler halinde iklimi meydana getiren elemanlar sırası ile ele alınabilir.

- Sıcaklık
- Yağış
- Rüzgar
- Hava basıncı
- Nem

Değişik özelliklere sahip hava tabakalarında yukarıda verilmiş olan iklim elemanları etkili şekilde iklimi meydana getirmektedir. Bu sayede dünyanın farklı bölgelerinde sıcak ve soğuk ile beraber ılıman bir iklim etkisi ortaya çıkmaktadır.

İklimler aynı zamanda kutuplardan basık ekvatordan şiş olan küre şeklindeki dünyaya bağlı olarak da bir farklılık yaratabilir. Ancak ortak şekilde genel olarak yaz ve kış ile beraber ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin ortaya çıkmasına imkan veren iklim elemanlarıdır.