Eğitim İlik Bağışı Nasıl Yapılır? Kemik İliği Bağışı Nasıl Olmalıdır?

İlik Bağışı Nasıl Yapılır? Kemik İliği Bağışı Nasıl Olmalıdır?

10.06.2021 - 00:17 | Son Güncellenme:

Çocukluk çağında meydana gelen lösemilerde asıl olan ilaç ile tedavi olarak bilinir. Yaklaşık olarak toplam 3 ila 3.5 yıl arasında süren bir tedavi kemoterapi sonucunda %85'lere kadar varabilen bir oranda iyileşme elde edilen tedavi yöntemi olarak bilinir. Tedaviye cevap verilmeyen hastalarda ise kemik iliği uygulanır. Kemik iliği nakli nedir ve nasıl yapılır gibi merak edilen soruların cevaplarını derledik.

İlik Bağışı Nasıl Yapılır Kemik İliği Bağışı Nasıl Olmalıdır

Kemik iliği, çocukluk çağında olan lösemi hastalarının belli bir süre sonra tedaviye yanıt verilmediği zamanlarda uygulanan bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Bu yöntem, kemoterapi tedavisi yanıt vermeyen hastalarda daha çok tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

İlik Bağışı Nedir ve İlik Bağışı Nasıl Yapılır?

Kemik iliği nakli sağlıklı olan bir kişiden kemik iliğinin alınıp damar yolu yardımı ile birlikte hasta olan kişiye verilmesi olarak tanımlanabilir. En temel prensip, ana kök hücrelerinin hasta olmayan yani sağlam kişilerden alınıp, lösemi bulunan hastaya verilmesi olarak bilinir. Bu sayede kan yapımı sağlanır. Uygun kardeş ya da aile bireyinden herkesten yapılan bir işlemdir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde anestezi yani uyuşturma işlemi ile birlikte gerçekleştirilir. Enjektöre iliğin çekilmesi ile de sonlanan bir uygulamadır.

Kemik İliği Bağışı Nasıl Olmalıdır?

Toplama işi ameliyathane koşullarının bulunduğu yerde genel anestezi adı altında uyutulma ile birlikte yapılır. Özel iğnelerin kullanımı ile birlikte kemik içine girilir ve ilik enjektöre çekilme işlemi yapılır. Ana kök hücrelerinin az bir kısmı alındığından dolayı bu işlemin veren kişide bir sorun ortaya çıkarmaz. Nakil işlemi gerçekleştikten sonra yaklaşık 3 hafta içerisinde sağlam ana kök hücreden kan yapımı hızlı bir şekilde başlar. Verilmiş olan iliğin alıcıda daha iyi etkisi için 6 ay kadar bir süre koruyu tedavi uygulaması yapılır.