Eğitim İlk Köy Romanı Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

İlk Köy Romanı Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

15.05.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:

Türk Edebiyatında köy ile alakalı pek çok eser ortaya konmuştur. Zamanla köy romanı isimli ayrı bir tür ortaya çıkmıştır. Edebiyat ile ilgilenen kişiler ilk köy romanının ne zaman yazıldığını merak edilmektedir. İlk köy romanı nedir ve hangi dönemde yazılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İlk Köy Romanı Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır


Köy romanlarının ayrı bir tür olarak ele alınmasının en önemli nedeni bu eserlerin benzer politik görüşlere sahip yazarlar tarafından yazılmış olmalarından kaynaklanmaktadır. Belli ortak özellikleri olan eserler köy romanı olarak isimlendirilmektedir.

İlk Köy Romanı Nedir ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

Nabizade Nazım'ın 1890 yılında yazdığı Karabibik isimli eser Türk edebiyatındaki ilk köy romanı olarak bilinir. Eserde Beymelek isimli bir köyde yaşamakta olan, tarlalardan bir bölümünü satan bir bölümünü de satmamak için uğraşan Karabibik isimli kişinin hayatı anlatılmaktadır.

Karabibik isimli eser Kemal Tahir, Talip Apaydın gibi pek çok yazarı da etkilemiştir. Karabibik romanında Türk köy halkının yaşamış olduğu geçim sıkıntıları ve bunun yanında evlilik ile ilgili düşüncelerinden bahsedilmektedir. Bunun yanında köy halkının hayallerinden de bahsedilmektedir. Karabibik romanı tarafsız dili ile de dikkat çekmektedir.