30.03.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:
İnformal eğitim; kendi kendine gelişen bir eğitim türüdür. İnformal eğitim; programlı ve planlı değildir.
İnformal Eğitim Nedir?
İnformal eğitim; yaşamda kendi kendine oluşan bir süreçtir. Birey; karşılaştığı vaziyet ve içerisinde yer aldığı toplumun başka kişileriyle etkileşime girdiğinde farkında olmayarak bir şeyler öğrenmektedir. Bu sebeple informal eğitimin; kişinin doğumundan ölümüne kadar pek çok ortamda ve yaşamın her alanında gerçekleştirdiği belirtilebilir.
İnformal eğitimde kişinin öğrenmesi; taklit ve gözlem yolu ile gerçekleşmektedir. Örnek olarak; köy ortamında yaşayan bir kişi, tarlayı nasıl şekillendireceği, hayvanlara nasıl balkım yapılacağını büyüklerine bakarak öğrenebilir. Aynı şekilde onların davranışlarını taklit edip öğrenebilir. Bundan yola çıkarak; informal eğitimin, çevresel faktörlere göre şekillendiğini belirtmek mümkündür.
İnformal eğitim esnasında; istenen ve doğru davranışların dışında, sigara içmek, küfür etmek, alkol almak, kopya çekmek gibi olumsuz olan davranışlar da kazanabilmektedirler. Bu eğitim sürecinin, kontrolsüz, plansız, hedefsiz ve programsız bir şekilde geliştiği söylenebilir. Toplumlar gelişip büyüdükçe informal eğitim süreci yetersiz kalmış olup, planlı eğitim ihtiyacını doğurmuştur. Planlı eğitim ihtiyacını karşılamak için de okullar kurulmuştur. Okullar, kişilerde informal eğitim neticesinde oluşacak istenmeyen davranışların önüne geçilmesi adına çaba harcayan kuruluşlar olarak tanımlanabilir. İnformal eğitimi bu şekilde açıklamak doğru olacaktır.
Kısaca İnformal Eğitimin Özellikleri
- Kendi kendine gelişir.
- Öğretenler uzman değildir.
- Gelişimin yönü belirli değildir. Olumsuz yönde de gelişebilmektedir.
- Kontrolsüzdür.
- Öğrenme yolları; taklit ve gözlemdir.
- Değerlendirme aracı yoktur.
- İnformal eğitimde belli bir plan yoktur.