Eğitim İngilizce Seviyeleri: A1, A2, B1, B2, C1, C2 İngilizce Dil Seviyeleri Anlamları ve Konuları Nelerdir?

İngilizce Seviyeleri: A1, A2, B1, B2, C1, C2 İngilizce Dil Seviyeleri Anlamları ve Konuları Nelerdir?

25.09.2023 - 14:45 | Son Güncellenme:

Eğitimden iş hayatına kadar günlük yaşamda sürekli karşımıza çıkan İngilizce’ye pek çok alanda ihtiyaç duyuluyor. Küresel ortak dil olan İngilizce’ye başlayanların bilmesi gerekenlerden birisi de dil seviyeleri. İngilizce’nin kendi içerisinde seviyeleri bulunur bunlar toplamda 6 tanedir. Bu seviyeler Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) tarafından belirlenir. Bunlar A1 (Beginner), A2 (Elementary), B1 (Intermediate), B2 (Upper Intermediate), C1 (Advanced) ve C2 (Proficient) şeklindedir. A1, A2, B1, B2, C1, C2 İngilizce dil seviyeleri nelerdir ve nasıl belirlenir? İngilizce seviyeleri ile ilgili detaylara ulaşmak için içeriğimize bakabilirsiniz.

İngilizce Seviyeleri: A1, A2, B1, B2, C1, C2 İngilizce Dil Seviyeleri Anlamları ve Konuları Nelerdir

Dünya genelinde ortak dil olarak kullanılan İngilizce hiç şüphesiz günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası haline geldi. İş hayatından eğitim yaşamına kadar pek çok alanda karşımıza çıkan İngilizce’yi öğrenirken en başta gelen konulardan birisi de dil seviyeleridir. Dil seviyeleri kişinin İngilizce’de hangi yetkinlikte olduğunu gösterir. İngilizce’de toplamda 6 seviye bulunur ve bu dil seviyeleri Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) tarafından belirlenir.

Haberin Devamı

İngilizce Dil Seviyeleri

İngilizce’de toplam 6 seviye bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • A1 – Beginner (Başlangıç)
  • A2- Elementary (Temel)
  • B1 – Intermediate (Orta)
  • B2 - Upper Intermediate (Orta Üstü)
  • C1 – Advanced (İleri)
  • C2 – Proficient (Yetkin)

İngilizce A1 (Beginner) Seviyesi

Başlangıç seviyesi olan bu kademenin tamamlanması sonucunda kişi basit konuşmalara dahil olabilir. Çok az sayıda kelime haznesine sahip olan kişi bu seviyede gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilir.

İngilizce A2 (Elementary) Seviyesi

A1 seviyesine göre kişiler kendilerini ifade etmekte daha iyi duruma gelirler. Bir önceki seviyeye göre kelime haznesi ve cümle kurabilme yetenekleri daha fazladır. Bu yüzden kişisel bilgileri ve ailesiyle alakalı bilgiler, ilgi duydukları alanlar ve bu alanlarla ilgili bilgileri anlatabilecek kadar temel cümleleri anlaşılır bir şekilde kurabilirler. Rutin konularla ve günlük alışkanlıklarıyla ilgili günlük dilde iletişim kurabilirler.

Haberin Devamı

İngilizce B1 (Intermediate) Seviyesi

Bu seviyede İngilizce temel dilbilgisi kurallarının yanı sıra en çok kullanılan kelimeler öğrenilir. Okulda, işte ve aile ortamında sıklıkla karşılaşılan konuşmaların ana konusunu anlayabilirler. İngilizce konuşulan bir ülkeye gidildiğinde birçok durumla başa çıkılabilir. Kişisel ilgi alanı, ailevi konular hakkında fikirlerini belirtecek basit cümleler oluşturulabilir. Tecrübeler ve geçmişte yaşanılan olayları, hayalleri sebepleriyle ve açıklamalarıyla karşıdaki kişiye aktarabilir.

İngilizce B2 (Upper Intermediate) Seviyesi

Bu seviyede kişi pek çok dilbilgisi konusuna hakim olur ve kelime bilgisi ile birçok alanda konuşmak için yeterli hale gelir. Aynı şekilde konuşma ve dinleme yetenekleri de diğer insanlarla iletişim kurabileceği seviyeye gelir. Kendi alanında teknik detayları dahil olacak şekilde somut ve soyut konular hakkındaki metinleri okuyabilir ve anlayabilir. Anadili İngilizce olan kişilerle, iki tarafın da zorlanmayacağı, nispeten akıcı olacak şekilde iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur. Herhangi bir konu hakkında avantajları ve dezavantajları açık ve anlaşılabilir bir şekilde metinler yazabilirler.

İngilizce Seviyeleri: A1, A2, B1, B2, C1, C2 İngilizce Dil Seviyeleri Anlamları ve Konuları Nelerdir

 

İngilizce C1 (Advanced) Seviyesi

Bu seviyede İngilizce dilbilgisi ve geniş bir kelime haznesine sahip olunur. Konuşma ve karşıdaki kişiyi anlamada sorun çekmeyecek seviyeye gelen kişi akademik konuşmalar da yapabilir. Uğraştırıcı ve uzun metinleri okuyabilir ve tam olarak kavrayabilir. Rahat bir şekilde kendini akıcı ve anlık olarak ifade edebilir. Dili profesyonel, akademik ve sosyal amaçlarla esnek bir şekilde kullanabilir. Karışık konular hakkında bağlaçların, karışık cümlelerin bulunduğu zor cümleleri doğru bir şekilde kurabilir.

Haberin Devamı

İngilizce C2 (Proficient) Seviyesi

İngilizce’nin son seviyesi olan C2’de artık dili neredeyse anadiliniz gibi kullanabilirsiniz. Bu seviyede kişi herhangi bir sorun yaşamadan cümleleri okuyabilir, anlayabilir, hiç sorun yaşamadan insanlarla iletişime geçebilir ve rahatlıkla konuşabilir. Duyduğu ve okuduğu her şeyi tam olarak anlayabilir. Farklı sözlü ve yazılı kaynaklardan alınan bilgiler özetlenebilir ve baştan yazılabilir. Kendini anlık, akıcı ve net bir şekilde ifade edebilme yeteneğine sahip olur.

İngilizce Dil Seviyeleri Nasıl Belirlenir?

Haberin Devamı

İngilizce dil seviyeleri kurslarda veya online ortamda tespit edilebiliyor. Pek çok internet sitesinin İngilizce seviye tespit testleri bulunuyor. Bu testleri çözerek dil seviye tespiti kolayca yapılabiliyor.