Eğitim İnsan Hakları Nelerdir? Madde Madde Dünyada İnsan Hakları Neleri Kapsar?

İnsan Hakları Nelerdir? Madde Madde Dünyada İnsan Hakları Neleri Kapsar?

31.03.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Birleşmiş milletler ve genel kurullar tarafından belirlenmiş olan insan hakları bulunmaktadır. İnsan hakları devletlerce kabul edilmiş haklardan ve yasalardan oluşmaktadır. İnsan hakları çeşitli temel hakları kapsamaktadır. İnsan hakları ile ilgili araştırmalar internet üzerinden sürmektedir. Peki insan hakları nelerdir? Madde madde dünyada insan hakları neleri kapsamaktadır? İşte insan hakları ile ilgili bütün detaylar.

İnsan Hakları Nelerdir Madde Madde Dünyada İnsan Hakları Neleri Kapsar

Tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere insan hakları denmektedir. İnsan hakları ırk renk ulus ya da etnik köken fark etmeksizin her insana karşı eşit olarak uygulanmaktadır. İnsan hakları için dünya genelinde insan hakları evrensel beyannamesi de yayınlanmıştır. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

İnsan Hakları Nelerdir?

1) Yaşama Hakkı
Yaşama hakkı insan haklarının temel prensipleri arasındadır. Yaşama hakkı her insana eşit şekildedir. Kişi dokunulmazlığı da söz konusudur. Hiçbir insan başka bir insanın yaşam hakkını kısıtlayamaz. Kısıtladığı durumlarda kanunlar önünde suç işlemiş sayılır.

2) İşkence ve Kötü Muamele Yasağı
İnsanlara işkence ve kötü muamele kesinlikle yasak olarak kabul edilir. İnsan haklarının temel prensibi olarak insanca yaşayabilmek için işkence ve kötü muamele hakaret gibi unsurlar yasaklanmıştır.

3) Düşünce ve İfade Özgürlüğü
İnsanlar düşünce ve ifade özgürlüğüne sahiptirler. Düşüncelerinden ya da ifadelerinden ötürü hiçbir insan kötü muamele göremez. Düşünce ve ifade özgürlüğü insan haklarının temel prensipleri arasında yer almaktadır.

4) Din ve Vicdan Özgürlüğü
Her insan istediği dine inanmakta özgürdür. İnanmış olduğu dinden ötürü kimseye zorlama yapılmaz. İnsan haklarının temel bir hakkı olan din ve vicdan özgürlüğünden dolayı herkes istediği inanca sahip olabilir.

5) Özel Hayatın Gizliliği Hakkı
Her insanın kendi özel bir özel hayatı bulunmaktadır. Kimse başkasının özel hayatına müdahale edemez. Başkasının özel hayatı ile ilgili bilgi toplayamaz. Özel hayat kişiye özeldir ve özel hayatı kişi gibi gizleyebilir.

6) Adil Yargılanma Hakkı
Adil yargılanma hakkı en önemli insan haklarından bir tanesidir. Hiç kimseye bulunduğu zümre ve unvandan dolayı imtiyaz tanınmaz. Herkes kanunlar önünde eşit sayılmalıdırlar. Her insan adil yargılanma hakkına sahiptir.

7) Mülkiyet Hakkı
Herkes mülkiyet edinme hakkına sahiptir. Özel mülk edinmede de bir sınır bulunmamaktadır. Herkes istediği gibi ve istediği kadar mülk edinebilir. Mülke sahip olan bir kişi mülkünü istediği gibi satabilir.

8) Seçme ve Seçilme Hakkı
Herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Dolayısıyla bir kişi seçme ve seçilme hakkını kullanarak ülke yönetebilir ve ülkenin önemli kademelerinde görev alabilirler. Seçimlere katılabilir ve aday olabilir. Bir kişi istediği kişiyi de seçme hakkına sahiptir. Bundan dolayı insanlara zorlama yapılmaz.

9) Evlilik Hakkı
Evlilik hakkı insanın doğası gereği oluşan bir haktır. Her insan istediği kişi ile evlenebilir. Yasaların müsaade ettiği sürece bir insan istediği kişi ile evlenebilir.

Madde Madde Dünyada İnsan Hakları Neleri Kapsar?

- Yaşama Hakkı
- Beslenme ve Barınma Hakkı
- Düşünce ve İfade Özgürlüğü Hakkı
- Kanun Önünde Eşit Olma Hakkı
- Genel Oy Hakkı
- Protesto Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Bilim ve Kültür Hakkı
- Seçme ve Seçilme Hakkı