18.03.2021 - 16:53 | Son Güncellenme:
İnülin, doğal bitkiler tarafından üretilmektedir. Endüstriyel amaçlı olarak kullanabilmektedirler. Endüstriyel amaçlı kullanımlarında, hindibadan üretilmektedirler. Diyet lifi sınıfına aittirler. Bundan dolayı çeşitli besin ürünlerinin yapımında kullanılmaktadırlar. İnsana faydaları bulunmaktadır.
İnülin Nedir?
İnülin, bitkiler tarafından üretilen doğal bir grup polisakkarittir. İnülinler, fruktan olarak bilinen diyet lifi sınıfına ait ürünlerdir. Karbonhidrat olarak sınıflandırılır. Bu madde, bazı bitkiler tarafından enerji depolama amacıyla kullanılmaktadır. Daha çok bitkilerin köklerinde ya da rizomlarında bulunmaktadır.
İnülini sentezlen ya da depolamakta olan bitkilerin çok büyük bir kısmı, nişasta gibi diğer karbonhidrat maddelerini depolamamaktadır. İnülinin bulunduğu bitkilere şöyle örnekler verebiliriz: Muz, hindiba, karahindiba, sarımsak, küre enginar, yerelması, kaplan otu, misk otu kökü, soğan, yabani yam.
İnülinin Yararları ve Zararları
İnülin, şişkinliği azaltır ve kabızlığa yardımcı olur. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısını artırmaktadır. Günlük 12 gram hindiba inülini kullanmak önerilmektedir. Kandaki şeker seviyesini azaltabilir ve kalsiyum emilimini artırabilir. Hafif bir besin olduğu için diyet ürünlerinde de kullanılmaktadır. Geniş yararları bulunmaktadır. Ancak kısa sürede çok miktarda alınması sindirim sistemine zarar verebilmektedir.