Eğitim Isıl İşlem Nedir, Kademeleri Nelerdir? Isıl İşlem Neden Yapılır?

Isıl İşlem Nedir, Kademeleri Nelerdir? Isıl İşlem Neden Yapılır?

08.04.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Bir malzemenin üretilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Bu aşamalar arasında görülen işlemlerden bir tanesi de ısıl işlemlerdir. Isıl işlemler sayesinde maddeler belirli bir sıcaklığa kavuşturulup yeniden konumlandırma yapılırlar. Peki, bu ısıl işlemler malzemelere nasıl bir etkide bulunmaktadır? Bu işlemler aşamasında gerçekleşmekte olan kademeler nelerdir? İşte, ısıl işlemler ve kademeleri hakkında bilgiler.

Isıl İşlem Nedir, Kademeleri Nelerdir Isıl İşlem Neden Yapılır

 Malzemelere belirli bir konum kazandırma yöntemlerinden bir tanesi de ısıl işlem yöntemidir. Kademeli olarak gerçekleştirilmekte olan bu yöntem sayesinde malzemeler istenilen konumlara kavuşturulur.

Haberin Devamı

 Isıl İşlem Nedir? Kademeleri Nelerdir?

 Malzemelerin belirli bir sıcaklığa getirildikten sonra belli bir süre bekletilmesi ve birden değil de kademeli olarak soğutulması işlemine ısıl işlem adı verilmektedir. Bu sistem sayesinde maddeyi oluşturan atomlarda hareketlilik görülmektedir. Bu hareketlilik ile birlikte soğutma işlemi ile birlikte yeni konumlar elde edilmektedir. Buradaki asıl amaç, atom hareketliliğini izleyerek kontrol altına almak ve istenilen özellikteki mikro yapıyı elde etmektir.

 Bu işlemin üç adet kademesi bulunmaktadır. Isıtma kademesi, tutma kademesi ve soğutma kademesidir. Birinci kademede istenilen sıcaklığa ulaşana kadar malzeme ısıtılır. Tutma sıcaklığı elde edilince ikinci kademeye geçilir. 

Haberin Devamı

 Tutma kademesinde istenilen sıcaklığa gelmiş malzeme, sabit sıcaklıkta atom hareketliliğinin istenen mikro yapıya değişimleri izlenir. Bu yapıya gelene kadar bekletilir. Uygun yapıya gelene kadar aynı sıcaklıkta tutulur. Bu kademeye tutma kademesi denmesi de tamda buradan gelir. Son kademe soğutma kademesinde de uygun ve gereken hızda soğutma işlemi yapılır.

 Isıl İşlem Neden Yapılır?

 Isıl işlem yapılması ve ilgili kademelerin uygulanmasındaki ana neden mevcut maddenin atomlarında sıcaklık sayesinde hareketlilik kazandırılarak, yeni bir mikro yapıya ulaşma hedefidir. İstenilen mikro yapıya ulaşan malzemeler yeniden konumlandırma işlemine tutulmuş olurlar. Bu ısıl işlemdeki ana amaç yeniden şekillendirmedir.