Eğitim İstiklal Marşının Bestecisi Kimdir Ve Kaç Yılında Bestelenmiştir?

İstiklal Marşının Bestecisi Kimdir Ve Kaç Yılında Bestelenmiştir?

16.05.2021 - 04:32 | Son Güncellenme:

İstiklal Marşının kabulünün üzerinden 100 yıl geçmesi ülkemizde bu sene farklı etkinliklerle kutlandı. İstiklal şairinin "korkma" diyerek söze başladığı bu şiir, bizim zafere olan inancımızın en iyi şekilde aktarıldığı bir eserdir. İstiklal marşının bestecisi kimdir ve kaç yılında bestelenmiştir? İşte, tüm detaylar.

İstiklal Marşının Bestecisi Kimdir Ve Kaç Yılında Bestelenmiştir


İstiklal marşı, şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin özverisine ve yürekliliğine olan güvenini, Türk ulusunun Hakk'a, bağımsızlığa, yurduna ve dinine bağlılığını aktardığı bir mücadele şiiridir.

İstiklal Marşının Bestecisi Kimdir ve Kaç Yılında Bestelenmiştir?

İstiklal Marşı'nın, güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği esnada Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Bağımsızlığımızın ve mücadelemizin sembolü olan şiir, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya toplam 24 besteci katıldı.

İlk önce 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. 1930 yılına kadar bu beste çalınsa da 1930'da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı aynı zamanda Senfoni Orkestrası Şefi olan Osman Zeki Üngör'ün 1922'de bestelediği bugünkü şiir yürürlüğe kondu ve marş olarak okunmaya başlandı.