02.03.2021 - 15:15 | Son Güncellenme:
Jeneratör temelde en uygun şekilde ıssı enerjisini elektrik enerjisine çevirmeyi sağlamaktır. Fakat bu işlemin gerçekleşmesi için birkaç alet ve düzeneğin bir araya gelmesi gerekir.
Jeneratör Nedir, Ne İşe Yarar?
Bir yerde elektrik gibi bir enerjinin kesilmesinin ardında yaşam oldukça az olmaktadır. Bu durumun nedeni insanın elektrik enerjisine bağlı olmaktadır. Bu nedenle jeneratör denilen bir alet gerçekleşmiştir. Bu aletin temel çalışma prensibi mazotu ısıya dönüştürmektir. Bu dönüşümün ardına o ısı enerjisini de motor enerjisine dönüşmesi gerekmektedir.
Kısaca Jeneratör Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?
İlk olarak jeneratör içine bir miktar su ve bir miktar mazot konulmaktadır. Bu enerji ile birlikte en doğru şekilde işlemin gerçekleşmesi için uygun yanmanın gerçekleşmesi gerekir. Alet içinde bulunana mazotun yanmasın ile birlikte su ısınmaya başlar. Oldukça yüksek enerjilere çıkması ile birlikte buhara enerjisi bir haznede basınç altında birikmektedir. Devamında bu küçük bir aktarma borusunda çıkması gerekmektedir.
Bu durumun temelinde basıncı arttırıp daha hızlı bir çıkış gerçekleşmesi gerekir. Bu aletten çıkan buhar bir pervaneye takılır ve hızla döndürmeye başlar. Bu döndürme işlemi sırasında oldukça fazla enerji üretilmektedir.
Devamında bu elektrik enerjisi günlük yaşamın içinde kullanılmaktadır Fakat anlatılan bu yöntem en ilkel şekilde jeneratör işleyişi olmaktadır. Temelde şuan kullanılan birçok jeneratör mazot ile dahi çalışmaz. Şuan birçok jeneratör daha çok yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile enerji üretimi gerçekleştirilmektedir.