Eğitim Kabotaj Kanunu Ne Demek, Önemi Nedir? Kabotaj Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girimiştir?

Kabotaj Kanunu Ne Demek, Önemi Nedir? Kabotaj Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girimiştir?

16.06.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Kabotaj Kanunu neticesinde denizcilik hızlı bir şekilde gelişme göstermiştir. Bu nedenle Kabotaj Kanununun ne zaman yürürlüğe girdiği ve kanunda neler yazdığı merak edilmektedir. Kabotaj Kanunu ne demek, önemi nedir? Kabotaj Kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kabotaj Kanunu Ne Demek, Önemi Nedir Kabotaj Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girimiştir

Kabotaj Bayramı her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır. Bu bayram 1926 yılında Kabotaj Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte kutlanmaya başlamıştır.

Kabotaj Kanunu Ne Demek, Önemi Nedir?

Kabotaj kelime anlamı ile devletlerin kendi limanlarına deniz ticaretlerinde tanımış oldukları ayrıcalıklara verilen isimdir. Ayrıcalıklardan sadece kendi halkının faydalanması milli ekonomiye büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle devletler yabancı gemilere kabotaj yasağı koyma hakkına sahiptir.

Osmanlı Devleti kapitülasyonlar ile birlikte yabancı ülke gemilerine bir takım kabotaj ayrıcalıkları uygulamıştır. Bu ayrıcalıklar Lozan Barış Antlaşması ile 1923 yılında sona ermiştir. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiştir.

Kanuna göre; akarsularda Marmara Denizinde ve boğazlarda, göllerde, tüm kara sularında, bunun dışında tüm körfezler, limanlar, koylar ve buna benzer yerlerde yelken, kürek, makine, ile hareket eden araçların bulundurulması ve bu araçlar ile mal ya da yolcu taşınması hakkı yalnızca Türk vatandaşlarına verilmektedir.

Kabotaj Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir?

Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında kabul edilmiştir. Verilen hakların yanında dalgıçlık, kaptanlık, kılavuzluk, tayfalık gibi meslekler Türk vatandaşlarına verilecektir.

Kabotaj anlam olarak, ülkelerin kendi limanlarına tanımış olduğu ayrıcalıklara verilen isimdir. Bu haklardan sadece ülke vatandaşları faydalanabilmektedir.

Yabancı gemilerin ise sadece Türk limanları ve yabancı ülkeler arasında insan ve yük taşıyabileceği bildirilmiştir.

Kabotaj Kanunu ile denizcilik alanında ülkemizde çeşitli gelişmeler olmuştur. 1 Temmuz 1926 yılında Kabotaj Kanununun ülkemizde kabul edilmesinin ardından her yıl 1 Temmuz tarihi Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır.