Eğitim Kadir Ne Demek? Kadir İsminin Dini Anlamı Nedir? El-Kadir Ne Anlama Gelir?

Kadir Ne Demek? Kadir İsminin Dini Anlamı Nedir? El-Kadir Ne Anlama Gelir?

27.04.2022 - 15:08 | Son Güncellenme:

Günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaştığımız Kadir ismi merak edilen konular arasında yer alıyor. Kadir kelimesinin kökeni Arapça’dır ve Türkçe’de uzun yılladır ebeveynler tarafından çocuklarına verilen bir isimdir. Allah’ın adlarından birisi olan Kadir özellikle erkek çocukları için tercih edilir. Kadir ne demek? El-Kadir ne anlama gelir? Kadir isminin dini anlamı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kadir Ne Demek Kadir İsminin Dini Anlamı Nedir El-Kadir Ne Anlama Gelir

Kadir ismi sıklıkla karşılaştığımız isimlerden bir tanesidir. Arapça kökenli olan bu kelime Türkçe’de uzun yıllardır kullanılır. Özellikle erkek çocuklarına anne ve baba adayları tarafından verilmektedir.  

Haberin Devamı

Kadir Ne Demek? 

Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir. Kadir ismi birden fazla anlamı ile öne çıkan bir isimdir. Hem isim ve sözlük anlamı olarak hem de İslami açıdan anlamı bulunan en önemli isimler arasında geliyor.  

- Değer, kıymet ve itibar. 

- Kuvvetli, güçlü ve kuvvet sahibi. 

- Her şeye gücü yeten. (Tanrı) 

- Allah'ın adlarından biri. 

Bu şekildeki çok özel ve etkili anlamları ile beraber erkek çocukları için günümüzde en çok kullanılan isimler içerisinde geliyor. Özellikle Türkçe içerisinde en fazla kullanılan erkek çocuğu isimlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Kadir hem isim olarak hem de sözlük ve sıfat anlamı üzerinden değerlendirilmektedir. Ancak özellikle Türkçede isim şeklinde daha fazla öne çıktığını söylemek mümkün. 

Haberin Devamı

Kadir İsminin Dini Anlamı Nedir? 

Kökeni Arapça olan Kadir isminin anlamı “her şeye gücü yeten” demektir. Allah’ın isimlerinden birisi olan Kadir kelimesi, her şeye gücü yeten (Tanrı) anlamına da gelmektedir. 

El-Kadir Ne Anlama Gelir? 

Allahu Teala istediğini istediği zaman yapmaya gücü yetendir şeklinde El-Kâdir ismi şerifini ifade etmek mümkün. Planlı ve ölçülü yapan ile beraber aynı zamanda her şeyi takdir edendir. Hiçbir şey O’nu aciz bırakamaz. Tüm alem mutlak kudrete ve iradeye sahip olan Allah tarafından yaratılmış durumdadır. Her şey onun kontrolü altındadır ve istediğini istediği zaman yaratır ve elde eder. Kısaca bu anlamları üzerinde El-Kâdir ism-i şerifi ifade edilebilir.