Eğitim Kaldera Nedir, Nasıl Oluşur? Ülkemizde Nerelerde Kaldera Var?

Kaldera Nedir, Nasıl Oluşur? Ülkemizde Nerelerde Kaldera Var?

21.03.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:

Coğrafya alanında kullanılan çok sayıda kavram vardır. Bu kavramların anlamları ve özelikleri ise biribirinden farklıdır. Bir kavramı anlamak için özelliklerini mutlaka bilmek gerekir. Aksi halde bazı kavramları anlamanız mümkün değildir. Coğrafi kavramlardan biriside kalderadır. Sizler için Kaldera nedir, nasıl oluşur? Ülkemizde nerelerde kaldera var? Tüm detayları ile sizler için derledik.

Kaldera Nedir, Nasıl Oluşur Ülkemizde Nerelerde Kaldera Var

Kaldera kelimesi çok kişi tarafından bilinmese de coğrafyada sıkça kullanılan bir terimdir. Çok duyulmayan bu terimin anlamını öğrenince ne olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Kaldera Nedir, Nasıl Oluşur?

Kaldera, volkanik patlamalar sonucunda ortaya çıkan çöküntülere verilen isimdir. Bundan dolayı Kaldera oluşması için volkanik patlamaya ihtiyaç vardır.

Bazı durumlarda bir yanardağdan fışkıran lavlar düştüğü yerde çöküntü yaparak kaldera oluşturabilir. Ancak genellikle kaldera oluşması için volkanik patlamanın olması gerekmektedir.

Ülkemizde Nerelerde Kaldera Var?

Ülkemizde yer alan en önemli kaldera örneği Nemrut Dağı'dır. Nemrut Dağı'nın tepesinde volkanik çöküntülerden dolayı Kaldera oluştuğu görülmüştür. Bu kaldera sahip olduğu yapıdan dolayı yerli ve yabancı çok sayıda turisti kendine çekmiştir. Türkiye için önemli bir kaldera oluşumuna Nemrut Dağı örnek verilebilir.