Eğitim Kalıcı İsim Nedir? Cümle Örnekleri İle Kalıcı İsim Konu Anlatımı

Kalıcı İsim Nedir? Cümle Örnekleri İle Kalıcı İsim Konu Anlatımı

01.06.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Türkçedeki en önemli konular içerisinde kalıcı isimler gelmektedir. Aynı zamanda en merak edilen dil bilgisi konuları arasında yer alır. Peki kalıcı isim nedir? Cümle örnekleri ile kalıcı isim konu anlatımı üzerine merak edilen bilgiler.

Kalıcı İsim Nedir Cümle Örnekleri İle Kalıcı İsim Konu Anlatımı

Kalıcı isim genel olarak fiil, yani eylemler üzerinden gerçekleştirilmektedir. Fiil üzerinden yaşanabilecek olan değişim bile beraber isim anlamında ortaya çıkar. Bu doğrultuda birçok örnek üzerinden kalıcı isimler hakkında bilgi elde edilebilir.

Haberin Devamı

Kalıcı İsim Nedir?

Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar. Aynı zamanda fiil aldığı ek üzerinden tamamen başka bir anlam elde ederken artık bir isim haline gelir. Bu konuda Türkçe üzerinde oldukça fazla sayıda örnekler bulunduğunu dile getirmek mümkün.

Cümle Örnekleri ile Kalıcı İsim Konu Anlatımı

Günlük yaşamda kalıcı isimler çok fazla kullanılmaktadır. Bu İsimler aynı zamanda kalıcı ad olarak ifade edilirler. Aldıkları eylem fiil üzerinden bambaşka bir anlam yakalarlar ve isim olarak tamamen kalıcı hale gelirler.

Haberin Devamı

Örneğin at fiili, herhangi bir eşya ya da farklı bir maddeyi fırlatmak biçiminde anlama sahiptir. Ancak bu durum -ma ve -ca ekleri üzerinden birleştirildiği vakit bambaşka bir anlam ortaya çıkar ve isim olarak, ‘Atmaca’ karşılığı gelir. Atmaca ise bir kuş türü olarak bilinmektedir. Bu konuda birçok değişik örnek ele alınabilir.

 - Don = Dondurma

 - Çak = Çakmak

 - Sar = Sarma

 - Ye = Yemek

 - Yağ = Yağış 

Bu şekilde daha birçok kalıcı isim üzerinden örnek verilebilir. Yukarıda görüldüğü gibi kök olarak fiil halindeki kelimeler, ek almak suretiyle tamamen isim haline gelir.