Eğitim Kapitülasyon Ne Demek? Tdk'ya Göre Kapitülasyon Kelimesinin Anlamı Nedir?

Kapitülasyon Ne Demek? Tdk'ya Göre Kapitülasyon Kelimesinin Anlamı Nedir?

02.05.2020 - 21:25 | Son Güncellenme:

Kapitülasyon, devletlerarası ekonomide ve tarihte adı sıklıkla geçen kelimelerden biridir. Kapitülasyon kelimesi, hakkında detaylı araştırma yapılan ve merak edilen kelimelerden biridir. Kelimenin anlamını öğrenebilir, detayları hakkında fikir edinebilirsiniz. Böylece kelimeyi gereken yerlerde kullanabilirsiniz. Kapitülasyon ne demek? Kapitülasyon kelimesinin TDK'ye göre anlamı nedir? Konu hakkındaki tüm detaylı açıklamaları sizler için hazırladık.

Kapitülasyon Ne Demek Tdkya Göre Kapitülasyon Kelimesinin Anlamı Nedir

Kapitülasyon kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Ekonomi ve tarihte rastlanan bir kelime olmakla birlikte ayrıcalık anlamı taşımaktadır.

Kapitülasyon Ne Demek?

Kapitülasyon kelimesi dilimize Fransızca "capütülation" kelimesinden geçmiştir. Kelime anlamı olarak baş ya da baş eğmek demektir. Bu kelime tarihte bir devletin diğerine geçici olarak tanımış olduğu hakları ifade etmektedir. Osmanlı Devletinin kurulduğu ilk yıllardan itibaren bu kelime kullanılmıştır. İlk defa Fransa'ya kapitülasyonların yani ticari ayrıcalıkların verilmesiyle dilimize yerleşmiştir. Bu kelime bir nevi pozitif ayrımcılığı ifade etmektedir. Denge politikası adına tarihte Osmanlı Devleti tarafından uygulanmış olan bir politika biçimidir.

Kapitülasyonlar, ilk olarak bu anlaşmayı sağlayan padişahın ölümüne kadar geçerli sayılmıştır. Ancak tarihte yaşanan yenilgiler sonucu süresiz hale getirilmiştir.

TDK'ye Göre Kapitülasyon Kelimesinin Anlamı Nedir?

TDK tarafından kapitülasyon kelimesinin anlamı açıklanmıştır. Sözlükte bulunan bu kelime farklı anlamlar taşımaktadır. Kapitülasyon sözlükte, ülke yurttaşlarının zararına olacak ayrıcalıkların yabancılara verilmesi şeklinde açıklanmıştır. Kelime anlamı olarak değerlendirilmesi gerekirse yabancı tüccarlara verilen pozitif ayrıcalık olduğu açıktır. Bu ayrıcalık yabancı tüccarlara verilmekte ve bu durum yabancı ülkelerin çıkarlarının ön plana çıkmasına sebep olmaktadır.