Eğitim Karanlık Madde Nedir? Karanlık Madde Ne İşe Yarar, Nasıl Tespit Edilebilir?

Karanlık Madde Nedir? Karanlık Madde Ne İşe Yarar, Nasıl Tespit Edilebilir?

16.02.2022 - 01:11 | Son Güncellenme:

Karanlık madde nedir ve ne işe yarar sık sık araştırılan konulardan biridir. Özellikle sıklıkla merak edilmesinden dolayı da araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Karanlık madde nedir öğrenebilir ve karanlık madde hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Karanlık madde nedir? İşte, karanlık madde ne işe yarar, nasıl tespit edilebilir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Karanlık Madde Nedir Karanlık Madde Ne İşe Yarar, Nasıl Tespit Edilebilir

Karanlık madde, yalnızca elektromanyetik dalgalar ile görülebilen ve varlığı ancak diğer maddeler ile etkileşime geçtiğinde tespit edilebilen bir maddedir.

Haberin Devamı

 Karanlık Madde Nedir?

 Karanlık madde, yalnızca radyo dalgaları, x ışınları ya da elektromanyetik dalgalar ile görülebilen ve varlığının tespit edilebilmesi için bir madde ile etkileşime girmesi gereken bir maddedir. Bu maddeler astrofizikte olan varlıklardır ve tespit edilmesi için de birçok etkenden yararlanmak gerekir.

 Karanlık Madde Ne İşe Yarar, Nasıl Tespit Edilebilir?

 Karanlık maddenin tespit edilebilmesi için bu maddelerin başka maddeler ile etkileşime girmesi gerekir. Karanlık maddelerin varlığını bilmek için gök adalar içindeki yörüngesel hızlardan, maddelerin uyguladığı kütleçekimsel merceklemelerden, sıcak gazların sıcaklık dağılımlarından ve gök adalarının döngüsel hızlarından faydalanmak gerekir. İncelemeler sonucu evrende görülen maddelerden daha çok karanlık maddelerin olduğu belirlenmiştir. Karanlık madde galakside yer alan yıldızların bir arada olmasını sağlayarak savrulmalarını engeller. Galaksilerin gizli yapı malzemesini ve harcını oluşturan karanlık maddeler sayesinde gökyüzünde birçok yıldız bir arada tutulur.