27.04.2021 - 14:44 | Son Güncellenme:
Karasal gezegenler ve gazsal gezegenler birbirinden farklıdır. Yapıları çeşitli gazlardan oluşan gezegenlere gazsal gezegen denilmektedir. Katı yüzeylere sahip olan gezegenlere de karasal gezegenler adı verilir.
Karasal Gezegenler Hangileridir?
Karasal yüzeye sahip olan gezegenlere karasal gezegen denilmektedir. Karasal gezegenlerin katı yüzeyleri bulunuyor. Bu özellik sayesinde karasal gezegenler gazsal gezegenlerden ayrılmaktadır. Gezegenler net yüzeyine göre karasal ve gazsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Karasal gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olarak bilinmektedir.
Merkür büyüklüğüne göre en küçük olandır. Merkür güneşe en yakın kaya yapısına sahip gezegendir. Venüs ise en sıcak ve güneşe en yakın ikinci gezegen olarak bilinir. Venüs gökyüzündeki en dikkat çekici ve parlak gezegendir. Dünya ise üzerinde yaşadığımız karasal gezegendir. Mars'ın diğer ismi kızıl gezegendir. Mars, güneş sistemindeki en büyük olimpos dağına sahiptir.
Gazsal Gezegenler Hangileridir?
Gezegenler karasal ve gazsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Yapıları gereği çeşitli gazlardan oluşan gezegenlere gazsal gezegenler denilmektedir. Dış yani gazsal gezegenlerin en büyük olanı ise Jüpiter olarak bilinmektedir.
Satürn, Uranüs, Neptün ve Jüpiter gazsal gezegenler arasında yer alır. Jüpüter hidrojen ve helyumdan oluşur. Satürn ise eski adı Zühal olarak bilinir. Satürn, hidrojen ve helyumdan oluşan bir gaz devidir. Uranüs de buz devridir. Neptün genellikle güneşe en uzak gezegendir. Neptün buz devi olarak bilinir. Ayrıca neptün buz ve kayaç malzemelerden oluşmaktadır.
Karasal ve gazsal gezegenler yapıları itibari ile birbirinden çok farklı özelliğe sahiptir. Üzerinde yaşadığımız yaşam alanı olan dünya karasal bir gezegene örnek verilmektedir. Satürn ise gazsal gezegenler arasında yer alır.