Eğitim Kareli Ortalama Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kareli Ortalama Formulü Nedir?

Kareli Ortalama Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kareli Ortalama Formulü Nedir?

07.06.2022 - 16:45 | Son Güncellenme:

Kareli ortalama Matematik ve İstatistik bilimlerinde sık kullanılan bir yöntem olmakla beraber, karelerin alınıp sayıların ortalamamasının bulunması basit bir formül kullanarak yapılabilir. Belirli bir sayı dizisine ihtiyaç duyulan kareli ortalama yapmakta zorlananlar için merak edilenler tüm detaylar.

Kareli Ortalama Nedir, Nasıl Hesaplanır Kareli Ortalama Formulü Nedir

Kareli ortalama özellikle irrasyonel ya da karekök içeren saylar için kullanılmaktadır. Bir sayı dizesinde geometrik ya da aritmetik ortalamanın alınmasını güç kılacak bir durum söz konusu ise bu yöntem tercih edilmektedir.

Kareli Ortalama Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sayı dizesinde kareli ortalama yapılması aslında uzaklığı ölçmek için kullanılır. İstatistikte daha fazla kullanılır. Dizedeki her bir unsurun karesi alınır ve daha sonra daha sonra karesi alınmış bileşenlerin aritmetik ortalaması alınarak, bulunan değer karekökle ana değerine döner.

Kareli Ortalama Formülü Nedir?

Kareli ortalamanın doğrudan bir formülü bulunmaz. X adet bileşenin her birisinin kendi ile çarpılıp bileşen sayısına bölünmesi kareli ortalamayı verir. Elde edilen rakamın ise karekökü alınması halinde bileşenin aritmetik ortalaması kolay bir şekilde bulunabilir. Sonsuz bileşenli sayı dizisinde de uygulanması mümkündür.