07.04.2021 - 00:49 | Son Güncellenme:
Karın ön tarafında, bağırsaklar gibi karın organlarını kaldırırken ve yerinde tutarken, omurganın kaslarını destekleyen ve düzenli solunum hareketine yardımcı olan büyük bir kas grubudur.
Karın Kasları Nelerdir?
Vücudunuzun ağırlığının yaklaşık yarısı kastır. Kas sisteminde kas dokusu üç farklı kategoriye ayrılır. İnsan vücudundaki her kas dokusu türünün kendine özgü bir yapısı ve belirli bir rolü vardır. Karın, insanlar dahil omurgalılarda pelvis (pelvik ağız) ve toraks (torasik diyafram) arasındaki bölgeyi ifade eder. Karın bölgesini oluşturan boşluk karın boşluğu olarak adlandırılır. Karın boşluğunun sınırları, arka peritoneal yüzey, ön karın duvarı, alt pelvik giriş ve üst torasik diyaframdan oluşur. Karın, sindirim sistemini barındırma işlevi görür ve duruş, denge ve nefes alma için gerekli olan kasları sağlar.
Karın, esas olarak sindirim sistemi ve sindirime yardımcı olan diğer yardımcı organlardan, üriner sistemden, dalaktan ve karın kaslarından oluşur. Sindirim organları ve değerlendirici organlar periton içinde bulunurken, böbrekler, üreterler ve mesane peritonun dışında yer alır ve bu nedenle bazı bilim adamları tarafından pelvik organlar olarak kabul edilir.
Karında Bulunan Kasların Görevleri ve Özellikleri
Fonksiyon
Karın bölgesinin temel işlevleri sindirim, nefes alma, duruş ve denge ile harekettir. Karın bölgesinde yer alan ana organlar sindirimle ilişkilidir ve işlevleri yukarıda açıklanmıştır. Karın ayrıca aksesuar solunum kasları aracılığıyla nefes almak için gereklidir. Bu tür kaslar ayrıca postüral destek, hareket, denge, öksürme, idrara çıkma, kusma, şarkı söyleme, doğum ve dışkılama ile ilgilidir.
Solunum
Diyafram kararlı durum koşullarında solunumu kontrol etmesine rağmen, solunumun yardımcı kasları daha fazla çaba gerektiğinde solunuma yardımcı olur. Bu kaslar, göğüs kafesini kaldırmaya yarayan skalen ve sternokleidomastoid kasları içerir. Bu kaslar devreye girdiğinde, tipik olarak bir astım krizi sırasında görülen solunum sıkıntısı belirtisidir.
Hareket ve Duruş
Karın kasları, hareketin yanı sıra duruş ve dengenin korunması için de gereklidir. Enine abdominis kası ve iç oblikler, rotasyon ve lateral fleksiyon sırasında omurga desteği sağlayarak postürü etkiler ve ayakta dururken omurgayı stabilize eder. Bu kasların her ikisi de karnın derinliklerinde bulunur. Dış eğikler ayrıca yanal fleksiyonu destekleme ve ayakta dururken omurgayı stabilize etme işlevi görür. Son olarak, rektus abdominis omurgayı öne doğru bükme işlevi görür.
Karın Kasları
Karın kasları, karın duvarında bulunan ve pubis, iliak krest, alt kaburgalar ve vertebral kolona uzanan üç ayrı katmandan oluşur. Kas lifleri orta hatta birleşir, rektus abdominusu çevreler ve diğer tarafta linea alba olarak bilinen bir noktada birleşir. Karın kası lifleri, enine karın kası yatay olarak öne doğru uzanırken ve iç ve dış oblikler sırasıyla öne doğru yukarı ve aşağı doğru uzanarak (aşağıda gösterilmiştir) ilave güç için birbirlerini çapraz olarak çaprazlar.