Eğitim Karpal Kemikler Nedir, Nerede Bulunur? İsimleri Nelerdir?

Karpal Kemikler Nedir, Nerede Bulunur? İsimleri Nelerdir?

08.12.2021 - 04:48 | Son Güncellenme:

El vücudun en hareketli ve en işlevsel uzuvlarından birisidir. Bu küçük uzuvda onlar farklı kemik sistemi, karışık bir sinir ve kas sistemi ile damar sistemleri beraber bulunmaktadır. Ön kol kemiğinden el bileğine bağlantı noktasından sonra elimizin üst kısmında tarak kemikleri bulunmaktadır. Tarak kemiğinden sonra ise parmaklarımızı oluşturan 8 adet karpal kemik bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Karpal Kemikler Nedir, Nerede Bulunur İsimleri Nelerdir

Karpal kemik parmaklarımızı oluşturan kemiklere denilmektedir. Bir elde 8 karpal kemik bulunmaktadır ve her birisinin ismi ve çalışma prensibi bir birinden farklıdır. Peki karpal kemikler nelerdir?

Karpal Kemikler Nedir, Nerede Bulunur?

El görünüş olarak basit ve küçük olsa da anatomisi ve işlevselliği yönünden büyük bir uzuvdur. Elimiz 8 adet küçük kemikten oluşmaktadır. Parmaklarımızı oluşturan bu kemiklere ise karpal kemik denilmektedir. Karpal kemikler el tarağını oluşturan kemiklere sıkı bağlar ile bağlıdırlar. Parmak kemikleri olan karpal kemiklerin her birinin ayrı bir görevi bulunmaktadır.

El sisteminin düzgün ve sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için bu küçük kemiklerin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Elimizin özel yapısı ile parmak uçlarımızda uygulanan bir kuvvet karpal kemikler ve bağlar ile el bileğine iletilmektedir. Parmak ucunda uygulanan kuvvetin yaklaşık olarak 50 katı el bileğinde hissedilmektedir. Bu nedenle karpal kemiklerden birisinin işlevini doğru yapamaması el bileğinde ağrıya sebep olabilmektedir.

Karpal Kemiklerin İsimleri Nelerdir?

Parmaklarımızı oluşturan 8 adet karpal kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerin doğru işlev görmesi ile el bileği sistemi oluşmaktadır. Karpal kemiklerin her birinin anatomide ayrı bir ismi bulunmaktadır. Bu kemiklerin isimleri sırasıyla;

Haberin Devamı

Skafoideum

Lunatum

Trikuetrum

Pisiforme

Trapezium

Trapezoideum

Kapitatum

Hamatum

Olarak geçmektedir. Karpal kemikler el sisteminin en önemli yapısını oluşturmaktadır. Parmak uçlarından beyne ulaşan sinirler karpal kemiklerin etrafını saran kasaların arasından geçmektedir. Karpal kemiklerden birisine bir şey olması el sisteminin sağlıklı çalışmasına engel olmaktadır.