Eğitim Karpit Nedir, Nasıl Elde Edilir? Karpit Ne İçin Kullanılır?

Karpit Nedir, Nasıl Elde Edilir? Karpit Ne İçin Kullanılır?

21.03.2021 - 16:07 | Son Güncellenme:

Karpit, kimyada adı geçen maddelerden biridir. Bir diğer adı ise kalsiyum karbürdür. Karpit maddesi kendine has özellikleri sebebi ile insanların ilgisini çekmektedir. Karpit nedir, nasıl elde edilir? Karpit ne için kullanılır? İşte, tüm detaylar.

Karpit Nedir, Nasıl Elde Edilir Karpit Ne İçin Kullanılır

Karpit su ile hızlı bir şekilde tepkime göstermektedir. Bu tepkime sonucunda da asetilen gazı oluşumu görülür. Çok sık kullanılması sebebi ile piyasada bulması oldukça kolaydır. Bunun yanında ucuz bir maddedir. Karpit lambaları asetilen gazının yanması ile ışık oluşturmaktadır. Bu lambalar özellikle Çanakkale Savaşında çok fazla kullanılmıştır.

Karpit Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Kalsiyum karbür isimli madde halk arasında karpit ismi ile bilinmektedir. Kalsiyum karbon isimli bileşiğin CaC2 formundaki bileşiğinin ismidir. Bu madde renksiz ve kokusuz özelliğe sahiptir. Karpit üzerine su değmesi ile hızlı bir şekilde su ile tepkime oluşur. Bunun sonucunda da asetilen gazı meydana gelmektedir.

Karpit Ne İçin Kullanılır?

Karpit çoğunlukla asetilen gazı elde etmek amacı ile kullanılmaktadır. Bunun yanında aydınlanma amacı ile de kullanılır. Bunun yanında çelik üretimi, kalsiyum siyanamid üretimi gibi farklı alanlarda da karpit kullanımı yaygındır.