Eğitim Katı Yakıtlar Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

Katı Yakıtlar Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

08.04.2021 - 01:44 | Son Güncellenme:

Enerji elde edilmesi için kullanılmakta olan bir takım yakıt çeşitleri bulunmaktadır. Bu yakıtlar katı yakıt, sıvı yakıt ve gaz yakıt olarak sayılmaktadır. Sıvı yakıtlar benzin ve mazot gibi yakıtlar iken gaz yakıtlara doğal gaz örnek olarak verilebilir. Peki, yakıt çeşitlerinden katı yakıtlar nelerdir? Hangi özellikleri bakımından diğer türlerden ayrılmaktadır? İşte katı yakıtlar ve özellikleri hakkındaki hususlar.

Katı Yakıtlar Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir

Katı yakıt türü ilk olarak Sovyetler Birliği tarafından geliştirilmiş olan bir yakıttır. Sovyetler Birliği bu yakıtı geliştirirken roket motorlarını baz almışlardır. Ağırlık olarak yüksek tonajlı olarak bulunan uzay araçlarını çalıştırmak için tercih etmişlerdir. Bu alanda pek de başarılı olamamış ve başka alternatiflere yönelmişlerdir.

Katı Yakıtlar Hangileridir?

Bu yakıtların genel tanımı odun ve çeşitli madenlerden elde edilen yakıtlar olduğu şeklindedir. Yani odun, linyit, kök kömürü, taş kömürü ve antrasit olarak sayılabilmektedir. Bu yakıtlar özellikle doğal katı yakıt olarak da ifade edilmektedir. Yani doğadan çıkarılmakta olan bir nevi fosil kömür çeşitleridir. Kömür çeşitlerini taş kömür, esmer kömür, antrasit, turb kömür ve linyit kömür olarak bilinmektedir.

Kömür çeşitlerinden başka, yine doğadan tedarik edilen odunlar bulunmaktadır. Odunlar da enerji veren katı yakıtlardan sayılır. Ayrıca son dönemlerde diğer yakıt türlerinde yaşanmakta olan sıkıntılar nedeniyle biomass enerjisi de ön plana çıkmaktadır. Uzmanlar bu enerji ile elde edilen yakıtları katı yakıt kategorisine sokmaktadır. Bunlar; şeftali çekirdeği, kayısı çekirdeği, badem kabukları ve prina olarak bilinen zeytinyağı posalarıdır.

Katı Yakıtların Özellikleri

Adından da anlaşılacağı üzere diğer yakıtlardan ayrılmasındaki ilk kriter katı halde olmalarıdır. Katı yakıtların özellikleri arasında tüm dünyada hemen hemen aynı şekilde bulunması sayılır. Ayrıca gelişmeye ve standartları sağlamaya açık yakıtlardır. Bu bağlamda daha güvenilir, benzer özellikler gösterebilen ve çevreye daha az zarar veren şekilde olabilirler.