Eğitim Kayaç Nedir, Nasıl Oluşur? Kayaç Örnekleri Nelerdir?

Kayaç Nedir, Nasıl Oluşur? Kayaç Örnekleri Nelerdir?

16.02.2022 - 01:26 | Son Güncellenme:

Kayaç, ne olduğu merak edilen ve sık sık araştırılan maddelerden biridir. Özellikle merak edilmesinden dolayı sık sık araştırılan maddeler arasındadır. Bu bakımdan Kayaç nedir öğrenebilir ve buna göre bilgili olma imkanına da sahip olabilirsiniz. Kayaç nedir, nasıl oluşur? Kayaç örnekleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Kayaç Nedir, Nasıl Oluşur Kayaç Örnekleri Nelerdir

Kayaç, yer kabuğunun yapı gerecidir ve doğada da büyük yer tutan, bir ya da birden fazla mineralden oluşmuş olan kütledir.

Haberin Devamı

 Kayaç Nedir, Nasıl Oluşur?

 Kayaç, yer kabuğunun yapı taşıdır. Farklı farklı minerallerden oluşan kayaçlar taşların ya da minerallerin oldukça fazla bir şekilde birikmesi ile oluşur. Birden fazla taş ya da mineral parçaları ile birleşen kayaçlara en iyi örnekler granit ve bazaltlar olarak bilinmektedir. Kayaçlar püskürük kayaçlar, tortul kayaçlar ve başkalaşım kayaçlar olmak üzere üçe ayrılır.

 Kayaçlar teknoloji için de oldukça önemlidir ve çeşitli amaçlarla kullanılmaları da mümkündür. Kayaçların en fazla kullanıldığı alan özellikle madenciliktir. Özellikle göllerin ya da akarsuların farklı kaynaklarının incelenmesi için kayaçlar kullanılır ve inceleme yapılarak tespitler sağlanır.

 Kayaç Örnekleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Kayaç örnekleri şu şekildedir:

İç Püskürük Kayaçlar: Gabro, granit ve diorit.

Dış Püskürük Kayaçlar: Andezit, bazalt.

Tortul Kayaçlar: kum taşı, kil taşı, çakıl, alçı taşı, sarkıt, dikit, kaya tuzu, kömür, tebeşir, kehribar, mercankaya.

Başkalaşım Kayaçlar: Killi şist, kuvarsit, mika şist, mermer ve gnays.