Eğitim Kengeş Nedir, Görevleri Nelerdir? Tarihte Kengeş Meclisi Neler Yapmıştır?

Kengeş Nedir, Görevleri Nelerdir? Tarihte Kengeş Meclisi Neler Yapmıştır?

25.03.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:

İslam öncesi Türk Devletlerinde ülkeyi yöneten kağan ve hakanların bir araya gelerek kararlar aldığı ve birbirlerine danışma yaptığı meclislerin var olduğu bilinmektedir. İşte, bu meclislerden bir tanesi de kengeş meclisidir. Kengeş adı verilen bu meclislerde İslam Önce Türk Devletleri bir nevi kurultay yapıyorlardı. Peki, kengeş meclislerinde hangi konular ele alınıyordu? Bu meclislere kimler katılıyordu? Kengeş ismi hangi boylarda kendine meclis, kurultay karşılığı bulmuştur? İşte, kengeş meclisleri hakkında merak edilenler.

Kengeş Nedir, Görevleri Nelerdir Tarihte Kengeş Meclisi Neler Yapmıştır

İslamdan önceki Türk Devletlerinde de devlet yönetimi için toplantılar yapılmaktaydı. Bu toplantılardan iç ve dış konuların konuşulup tartışıldığı toy ya da kurultay ismi verilen meclisler kurulmaktaydı.

Haberin Devamı

 Kengeş Nedir? 

 Eski Türk Devletlerinde ülkenin iç ve dış meselelerinin görüşüldüğü toy ve kurultay meclislerine kengeş adı verilmiştir. Danışma meclisi yafa kurultayın Oğuz Türkçesindeki karşılığı kengeştir. Bu meclisin görevleri arasında karşılıklı danışma, devlet meselelerini görüşme ve gerekli tedbirleri almaktır.

 Oğuz Türkleri Kengeşlerin bir meclis konumunda olmasından dolayı, dernek, derim, yığınak gibi farklı anlamlarla da ifade etmişlerdir. 13. yüzyıldan önce yapılan bu toplantıların ismi daha çok toy olarak bilinmektedir. Kaynaklar kengeş ifadesinin 13. yüzyıldan sonra kullanılmaya başladığını ifade etmektedir. Toy toplantıları ise daha çok yemekli eğlenceleri ifade eder olmuştur.

 Kengeş Görevleri nelerdir? 

Haberin Devamı

 İslamiyet öncesinde Türk Devletlerinde kurultay anlamındaki kengeşlerin görevi devlet meclisi olarak danışma yapılması olmuştur. Bu meclislerde önleyici tedbirler alınmıştır. Burada demokrat bir devlet anlayışının var olduğu anlaşılmaktadır.

 Bu meclisin görevlerinden bir tanesi de danışma ve müşavere etmektir. Dolayısı ile buralarda devlet işlerinde pek çok önemli kararlara imza atılmıştır. Verilen bu önemli kararlara, kuzey ülkelerinin fethedilme kararları örnek olarak gösterilebilir. Bu toplantılara boy beyleri katılırken, halk içinden bazı büyük insanlarda davet edilmiştir.

 

Yazarlar