Eğitim Kilowatt Saat (Kwh) Nedir? Kwh Hesaplama Nasıl Yapılır, 1 Kwh Kaç Kw'tır?

Kilowatt Saat (Kwh) Nedir? Kwh Hesaplama Nasıl Yapılır, 1 Kwh Kaç Kw'tır?

07.04.2021 - 15:59 | Son Güncellenme:

Güneş enerjisine geçmeyi düşünenler veyahut yalnızca enerji tüketiminin nasıl azaltacağına dair bazı öneriler arayan kişilerin muhtemelen kilowatt-saat terimi ile karşılaşması söz konusudur. Sizin için en çok fazla sorulan ve cevabı araştırılan Kilowatt saat (kWh) nedir? kWh hesaplama nasıl yapılır, 1 kWh kaç kW'tır sorularının yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

Kilowatt Saat (Kwh) Nedir Kwh Hesaplama Nasıl Yapılır, 1 Kwh Kaç Kwtır

Elektrik faturasında aylık olan tüketimin kiloWatt saat (kwh) cinsinden gösterilmesi söz konusudur; fakat elektrikli cihazların harcamış oldukları güç genel olarak Watt cinsinden yazılmaktadır.

Haberin Devamı

Kilowatt Saat (kWh) Nedir?

Kilowatt (kW) birimi, bir elektrik devresinde taşınmakta olan gücü ölçmeye yaramaktadır. Elektriksel nitelikteki güç ise enerjinin ne kadar sürede üretilmiş olduğu veya tüketilmiş olduğunu gösterir. 1 kilowatt, 1000 watt'a denk gelmektedir. Kilowatt ile kilowatt saat (kWh) birimleri birbirinden farklı olan ölçü birimleridir. Kilowatt saat, doğal gaz ve elektrik faturalarından tüketimi ölçmek amacıyla kullanıldığından dolayı karşımıza günlük hayatta sıklıkla çıkar. Elektrik birim fiyatı da kWh üzerinden hesaplanmaktadır.

kWh Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir güç birimi durumundaki Watt'ın bir saatlik süre içerisinde kullanımını ifade eden birim Wattsaat olmaktadır. Bir kiloWatt ise 1000 Watt'a eşit olup elektrikli olan aletlerin gücünün çoğunlukla Watt ile ölçülebilecek olan birimden daha yüksek olması sebebiyle kiloWatt ve kiloWatsaat birimi daha çok kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

KiloWattsaat hesaplaması yapmak için bir elektrikli aletin gücü (Watt türünden) ile kullanıldığı süre (saat türünden) çarpılır. Neticenin kiloWattsaat türünden çıkması için ise bu çarpım 1000'e bölünür. Gücün kiloWatt cinsinden yazılması durumunda çarpım 1000'e bölünmez ve elde edilen netice kiloWattsaat türünden olur. Bu formül ile yola çıkılarak gücü 44 Watt olan bir elektrik süpürgesinin bir saatte tüketecek olduğu elektrik kiloWattsaat türünden aşağıdaki şekilde hesaplanmaktadır:

kWh = 44 x 1 / 1000

 kWh = 44 / 1000

 kWh = 0,044

Buna göre elektrik süpürgesinin bir saatlik elektrik olan tüketimi 0,044 kWh'dir. Mart 2021 tarihinde evler için vergiler dahil olamak üzere elektrik enerjisi birim fiyatı kiloWattsaat başına 0,7961 TL/kWh'dir. Elektrik süpürgesinin bir saatlik kullanımının elektrik faturasına olan etkisini hesaplamak için ise aşağı verilmiş olan hesaplama örneği kullanılır:

0,44 x 0,7961

1 kWh kaç kW'tır?

1 kWh saat bir saat boyunca devamlı olarak 1 kW güç kullanımını göstermektedir. Uluslararası Birim Standartı'nda belirtilmiş olan kapsam doğrultusunda 1 kWh, 3600 kilojoule'e eşittir. 1 kW elektrik 1000 watt elektriği ifade etmektedir.