Eğitim Kiralık Konak - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Kiralık Konak - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

12.04.2023 - 16:59 | Son Güncellenme:

Kiralık Konak, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun 1922 yılında yayınlanan ilk romanıdır. Roman Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde yaşananları ve değişen değer yargılarını irdelemektedir. Kiralık Konak kitabını sizler için derledik.

Kiralık Konak - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 

 Yakup Kadri Karaosmanoğlu 1889 Mısır doğumlu diplomat ve yazardır. Kiralık Konak kitabı şairin ilk tezli romanı olma özelliğini taşımaktadır.

Haberin Devamı

 

 Kiralık Konak – Konusu

 

 Kiralık Konak Osmanlı Devleti’nin çöküş zamanında yaşanan kuşak çatışmaları, yaşam stilleri ve farklılıklarını konu edinir. Romanda Meşrutiyet, Tanzimat ve Cumhuriyet dönemleri arasındaki farklılıklar kaleme alınmıştır.

 

 Kiralık Konak – Kitap Özeti Oku

 

 Naim Efendi kitapta adı geçen konağın sahibi ve aynı zamanda içinde yaşayan en yaşlı kişidir. Naim Efendi II. Abdülhamit döneminde nazırlık yapmış ve emekliliğe ayrılmış dürüst, çalışkan ve önemli bir kişidir. Naim Efendi Tanzimat döneminin koyu bir savunucusu, geleneklerine çok bağlı biridir. Eşi Nefise Hanım ise sessiz sakin ve içine kapanık bir hanımefendidir.

 

 Nefise Hanım ölünce konağın tüm düzeni bozulur. Naim Efendi damadı Servet Bey, kızı Sakine Hanım ve torunları Cemil ve Seniha ile konakta yaşamaya devam eder. Kızının eşi Servet Bey Türkleri hiç sevmeyen, Avrupa hayranı, zevk ve para düşkünü bir adamdır.

Haberin Devamı

 

Torunu Seniha ise rahat davranışlar sergileyen, Naim Efendi’nin savunduğu tüm ahlaki değerlerin tersine yetişmiş bir kızdır. Seniha konağa sık sık şarkı söylemek için gelip giden Hakkı Celis ile beraber olur. Bu durumu öğrenen Naim Efendi’nin dünyası başına yıkılır.

I. Dünya Savaşı’nın meydana getirdiği ekonomik kriz konağı da etkiler. Damat Servet Bey’in sık sık düzenlediği eğlence ve toplantılar da Naim Efendi’nin tüm birikiminin hızla tükenmesine neden olur. Bu sırada Hakkı Celis cepheye ve Seniha yurtdışına gider. Seniha’nın yurtdışında yaşadığı gönül maceralarının haberi konağa kadar gelir. Seniha yurtdışından döndükten sonra konakta yine aynı şekilde başka adamlarla beraber olmaya devam eder.

 

 Damat Servet Bey Naim Efendi’den kurtulmak için başka yere taşınır. Cepheden Hakkı Celis’in ölüm haberi gelir. Ancak Seniha umursamaz bile. Naim Efendi sonunda torununun bu davranışları nedeniyle hastalanır. Seniha ise konağa artık ayda yılda bir uğramaya başlar. Naim Efendi tüm bu olanlara akıl sır erdiremezken konağında tek başına yaşam mücadelesi verir.

 

 Kiralık Konak – Kitap Karakterleri ve Sayfa Sayısı 

Haberin Devamı

 

 Sayfa sayısı: 232

 

 Naim Efendi: Abdülhamit döneminin önemli bakanlarında biri ve konağın sahibidir.

 

 Sekine: Naim Efendinin kızıdır. Kocası çocukları ve babası arasında kalmıştır.

 

 Servet Bey: Avrupa düşkünü, parayı ve eğlenceyi seven bir adamdır.

 

 Seniha: Naim Efendinin yaşam tarzına çok ters yetişmiş yaramaz torunudur.