Eğitim Kırılgan Maddeler Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

Kırılgan Maddeler Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir?

08.04.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta kullandığımız birçok madde vardır. Bu maddelerin özellikleri ise birbirinden farklıdır. Bazı maddeler kolayca kırılırken bazı maddeler ise daha dayanıklıdır. Tabi hangi madde olursa olsun insanların ihtiyacı vardır. Yani kırılgan maddeleri bile sıklıkla kullanmaktayız. Kırılgan maddeler hangileridir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kırılgan Maddeler Hangileridir Ve Özellikleri Nelerdir

Kırılgan maddelerin kendine has özellikleri vardır. Bu özellikleri sayesinde hangi maddenin kırılgan olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz.

Kırılgan Maddeler Hangileridir?

Kırılgan maddeler, dışarıdan bir kuvvet uygulandığı zaman zarar gören maddelere verilen isimdir. Herhangi bir zorlama olduğu zaman kırılgan maddelerin zarar aldığı görülmüştür. Yani kırılgan olan bir madde kolayca zarar görebilir.

Kırılgan maddelerin hassas olduğu bilinmektedir. Hassas olan bu maddeler herhangi bir etki ile karşılaştığı zaman kırılır veya şekil değiştirir. Bu yüzden hassas olan maddelerin kırılgan bir yapısı vardır.

Kırılgan maddelerin sadece kırılması söz konusu değildir. Kimi zaman kırılgan maddelerin şekil değiştirdiği görülmüştür. Ayrıca metal olan maddelerin daha sert olması beklenir. Bu maddeler ağır darbeler almadığı sürece zarar görmez. Ancak, daha sert darbelere maruz kalan metallerde kırılma olması beklenir. Bu yüzden bu maddelerde kırılgan maddeler olarak adlandırılabilir.

Kırılgan Maddelerin Özellikleri Nelerdir?

Katı maddelerin birçoğu kırılgan maddelerdir. Özellikle ilk akla gelen kırılgan madde bardaktır. Bardak gibi maddeler yapı olarak oldukça sertlerdir. Ancak, bu maddeler yere düştüğü zaman kolayca kırılabilir. Ayrıca bir bardağa dışarıdan gelecek olan farklı bir darbede zarar verebilir. Yani herhangi bir dış etki ile kırılgan madde zarar görebilir.

Kırılgan maddelerin dayanıklılık özellikleri ise birbirinden farklıdır. Örneğin, cam bardak ile demir bardak benzer katı maddelerdir. Ancak, cam bardak demir bardağa göre daha kolay kırılabilir. Demir bardak ise görünüş ve yapı olarak oldukça serttir ama alacağı sert bir darbe ile zarar görebilir.

- Kırılgan maddeler esnek olmaz,
- Kırılgan maddeler yumuşak olmaz,
- Kırılgan maddeler sert ve incedir,
- Kırılgan maddeler gözle ve dokunarak ayırt edilebilir,
- Kırılgan maddeler aldığı darbeler ile kırılır veya şekil değiştirir.

Kırılgan maddeleri ayırt etmek zor değildir. Zaten kırılgan maddeler genel olarak katı olan maddelerdir.

Kırılgan Madde Örnekleri

- Ampul,
- Yumurta,
- Cam,
- Porselen,
- Tebeşir,
- Cam bardak,
- Ayna.

Kırılgan maddelerin örneklerini çoğaltmak ise mümkündür. Bu maddeler günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan maddelerdir. Çevremizde birçok kırılgan madde görmek mümkündür.

 

Yazarlar