Eğitim Kırtasiye ve giyside radyasyon olmayacak

Kırtasiye ve giyside radyasyon olmayacak

13.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Nükleer Düzenleme Kurumu’nun, ulusal radyasyon izleme ve radyasyon kontrolü hakkında yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme, çevresel ortamlarda radyasyon seviyesinin belirlenip takip edilmesi, sınırlar içerisine yasa dışı veya kontrol dışı radyoaktif madde girişine engel olunması ile radyasyon acil durumlarının erken tespit edilmesi sağlanarak halkın, çevrenin ve gelecek nesillerin iyonlaştırıcı radyasyonun olası zararlı etkilerinden korunmasını amaçlıyor.

Kırtasiye ve giyside radyasyon olmayacak

MİTHAT YURDAKUL Ankara  - Buna göre, Ticaret Bakanlığı, gümrük kapılarına Radyasyon Kontrol ve Tespit Sistemi (RKTS) kurulmasını sağlayacak. Gümrük idaresi, doğal nedenlerden radyoaktif uyarıya rastlarsa geçişe izin verecek, olağandışı bir radyasyon uyarısına rastlanması halinde ise bu maddeler Türkiye’ye sokulmayacak. RKTS’lerin radyasyon kontrolü yapamadığı durumlarda, gümrük kapılarından kişi, eşya ve taşıt girişi; kıyı ve atık işleme tesislerine ise metal hurda veya atık girişi yapılmayacak. Mevzuatta yer alan muafiyet sınırlarının altında olsa veya doğal radyoaktif maddeler içerse dahi, radyoaktivite tespit edilen oyuncaklar, kırtasiye malzemeleri, giysiler, kozmetikler, ev eşyaları, takılar ve benzeri malzemelerin yurda girmeyecek. 

Haberin Devamı

Dışarıdan gelen hurda 

Yurt dışından ithal edilecek metal hurdalar için, çıkış ülkesinde gemi veya kara nakil aracına yüklenmeden önce yaptırılmış, metal hurdanın radyoaktivite içermediğini gösteren belge istenecek. Bu belge sunulmazsa, radyoaktif madde ihtiva ettiği tespit edilen metal hurdalar yurda giremeyecek. Atık işleme tesisleri, radyoaktif uyarıya neden olan atığı atık işleme tesisine kabul edemeyecek, Nükleer Düzenleme Kurumu ile Çevre Bakanlığı’na bilgi verecek. Düzenli depolama tesisi, yakma tesisi, beraber yakma tesisi, gemi söküm tesisi, metal hurda elleçleme tesislerinde de RKTS’ler kurulacak. Atık işleme tesislerinde RKTS’lerden radyasyon uyarısı alınması durumunda bakanlığa bildirimde bulunulacak. 

Haberin Devamı

RADİSA kapsamında da ülke genelindeki istasyonlardan alınan radyasyon verileri merkezi olarak sürekli takip edilecek.