Eğitim Kısıtlı Oy Nedir? Kısıtlı Seçmen Kime Denir, Oy Kullanabilir Mi?

Kısıtlı Oy Nedir? Kısıtlı Seçmen Kime Denir, Oy Kullanabilir Mi?

27.07.2022 - 15:20 | Son Güncellenme:

Genel olarak velayet ya da Vesayet gerektiren haller söz konusu olduğunda kısıtlı oy ön plana çıkmaktadır. Bazı durumlar karşısında oy kullanma noktasında kısıtlı olan kişiler için ifade edilir. Kısıtlı oy hakkında merak edilen detaylar.

Kısıtlı Oy Nedir Kısıtlı Seçmen Kime Denir, Oy Kullanabilir Mi

Kısaca vesayeti gerektiren haller olarak kanun nezdinde bulunan kısıtlı oy, bazı engel durumları ile oy kullanamayan kişiler için öne çıkar. Bunlar içerisinde akıl sağlığı, alkol sorunu, savurganlık ya da belirli yıl doğrultusunda mahkumiyet bu konuda öne çıkar.

Haberin Devamı

Kısıtlı Oy Nedir?

Belirli kısıtlamalar sebebiyle oy kullanma konusunda engel almış kişiler için kısıtlı oy anlamı çıkmaktadır. Özellikle velayet ve vesayet altında olan kişiler ile bazı durumlar neticesinde oy kullanmakta mahrum edilmiş kişileri ifade eder.

Kısıtlı Seçmen Kime Denir, Oy Kullanabilir mi?

Kanuni izinde ortaya çıkan ve Velayet vesayet altında olan kişiler kısıtlı seçmen olarak bilinmektedir. Özellikle akıl zayıflığı ya da akıl hastalığı, savurganlık ve alkol bağımlılığı gibi durumlar öne çıkar. Bir yıl ya da daha fazla cezaya maruz kalmış, özgürlüğü kısıtlanmış mahkumlar için de değerlendirilir. Bu kişiler belirli kriterler kapsamında oy kullanabilir ya da oy kullanamaz.