Eğitim Kıyı Set Gölleri Nasıl Oluşur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Kıyı Set Gölleri Nasıl Oluşur? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

03.06.2021 - 06:03 | Son Güncellenme:

Çanak veya çukurlarda biriken sular göl olarak isimlendirilir. Türkiye, oluşumları bakımından doğal ve baraj olmak üzere çok sayıda göle sahiptir. Kıyı set gölleri de bunlar arasında yer almaktadır. Peki, kıyı set gölleri nasıl oluşur ve hangi özellikleri taşır? Sizler için kıyı set gölleri hakkında merak edilenleri derledik.

Kıyı Set Gölleri Nasıl Oluşur Kısaca Özellikleri Nelerdir


Kıyı set gölü, adından da anlaşılacağı üzere kıyı kesimlerde oluşan bir yapıdadır. Sarıkum Gölü, Büyük Çekmece Gölü, Küçük Çekmece Gölü, Durusu Gölü ve Akyatan Gölü; ülkemizdeki kıyı set göllerine verilebilecek başlıca örneklerdir.

Kıyı Set Gölleri Nasıl Oluşur?

Set gölü; dalga, akarsu ve akıntıların desteğiyle oluşmuş doğal güzelliklerdir. Buna göre set gölleri; kıyı set gölü, alüvyon set gölü ve volkanik set gölü olmak üzere üç alt başlığa ayrılmaktadır. Lagün olarak da bilinen kıyı set gölleri dalga ve akıntıların taşımış olduğu kum ve benzeri malzemelerden meydana gelir. Bu malzemeler zaman içerisinde birikip, setlenir ve lagünlerin oluşumuna temel sağlar.

Kıyı set gölleri yapı itibariyle karma yapılı göller arasına da dahil edilebilir. Karma yapılı göller; iç ve dış faktörlerin etkisiyle bir çanak oluşturur ve bu çanak bir başka güçle birlikte genişleyip, derinleşir. Kıyı set göllerinin dışında kalan set gölleri de yine karma yapılı olarak tarif edilmektedir.

Kıyı Set Göllerinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Set göllerinin genel özelliği herhangi bir dış faktörün yardımıyla çukurların ön kısmında doğal bir set oluşturmak ve buranın kapanmasını sağlamaktır. Kıyı set göllerinin oluşumuna etki eden dış faktörler genellikle dalga ve akıntılardır. Bunların yardımıyla koyların önlerinde veya deniz kıyılarında setler oluşur. Kıyı set gölleri, ülkemizde sık rastlanılan türdedir. Buna göre, kıyı set gölleri için lagün ya da deniz kulağı denildiği de bilinmektedir.