Eğitim Kız öğrenciler 'değişimi' sevdi

Kız öğrenciler 'değişimi' sevdi

21.01.2013 - 14:25 | Son Güncellenme:

Farabi Değişim Programı kapsamında 4 yılda 12 bin öğrenci, farklı üniversitelere misafir öğrenci olarak gitti.

Kız öğrenciler değişimi sevdi

Türkiye’deki üniversiteler arasında öğrenci değişimi kapsayan ”Farabi Değişim Programı” kapsamında, 4 yılda 12 bin öğrenci farklı üniversitelere gitti. Değişim programına katılan öğrencilerin yüzde 62’sini kızlar oluşturdu.

Haberin Devamı

Bilgilere göre, herhangi bir yükseköğretim kurumunda örgün eğitime kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, okulları dışında yurt içindeki istedikleri üniversitede eğitim görmelerine imkan tanıyarak, eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal anlamda gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan ”Farabi Değişim Programı” YÖK tarafından 2009’da başlatıldı.

Program kapsamında ilk değişimin yapıldığı 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde 537 öğrenci farklı üniversitelere gitti. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde 2 bin 30, 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde de 2 bin 907, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde ise 7 bin 18 öğrenci olmak üzere 4 yılda toplam 12 bin 492 öğrenci Farabi Değişim Programı’nı aktif olarak kullandı.

Haberin Devamı

Farklı üniversitelere misafir öğrenci olarak gidenlerin yüzde 62’sini kız, yüzde 38’ini ise erkekler öğrenciler oluşturdu.

En çok Gazi’ye öğrenci geldi

Program kapsamında şimdiye kadar yaklaşık yüzde 30’lük oran ile en çok Gazi Üniversitesi’ne öğrenci kabul edildi. Gazi Üniversitesi, programın başladığı tarihten itibaren bin 591 öğrenciye ev sahipliği yaptı. Gazi Üniversitesi’ni 460 öğrenci ile Anadolu Üniversitesi ile 451 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi izledi.

En çok öğrenci gönderen üniversiteler ise Selçuk, Karadeniz Teknik, Afyon Kocatepe ve Süleyman Demirel Üniversitesi oldu. Üniversitelere program kapsamında toplam 27 milyon 791 bin 406 lira kaynak aktarıldı.

Gazi bir misyon yürütüyor

Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Can Elmar Balas, Gazi Üniversitesi’ni gibi büyük üniversitelerde eğitim görmenin birçok öğrencinin hayali olduğunu belirterek, ”Farabi”nin öğrencilere hayallerini kurdukları üniversitelerde kısa süre de olsa eğitim alma imkanı getirdiğini kaydetti.

Farabi Programı’nın başladığı ilk günden beri en fazla öğrenciyi Gazi Üniversitesi’nde misafir ederek, Türkiye’de programın yürütücüsü konumda yükseldiklerine dikkati çeken Balas, 70’den fazla üniversitesinden gelen 800’ün üzerinde değişim öğrencisine ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Anadolu’daki küçük bir üniversitede öğrenim gören bir öğrenci için büyükşehirlere gelmenin önemli olduğuna dikkati çeken Balas, kendilerine başvuran öğrencileri geri çevirmemeye önem gösterdiklerini belirtti.

Programın Gazi Üniversitesi’ne maddi değil manevi katkısı bulunduğuna işaret eden Balas, ”Aslında üniversiteye bir fakülte eklenmiş oluyor. Doğu veya Güneydoğu Anadolu’da belli bir üniversiteye giren ve oradan başka bir yere gitmemiş olan öğrenciler için bu program kültürel anlamda da eğitim anlamında da yeni bir kapı açılıyor. Gazi bu açıdan önemli bir misyon yürütüyor” dedi.