Eğitim Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır? Kök Hücre Bağışı Acır Mı, Zararları Var Mıdır?

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır? Kök Hücre Bağışı Acır Mı, Zararları Var Mıdır?

29.04.2021 - 13:47 | Son Güncellenme:

Kök hücre bağışı son zamanlarda en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kök hücre bağışı yapmak isteyen kişiler öncesinde konuyla ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilir. Kök hücre bağışı nasıl yapılır? Kök hücre bağışı acır mı, zararları var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır Kök Hücre Bağışı Acır Mı, Zararları Var Mıdır

Kök hücre kemik iliğinde üretilen hücreler olarak ifade edilebilmektedir. Kök hücre bağışının önemi son derece yüksektir. Kök hücre eksikliğine bağlı olarak meydana gelebilecek hastalıklardan birisi de lösemi olarak bilinmektedir. Hastalığın tedavisi için kök hücre nakli büyük bir önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır? 

Kök hücre bağışı yapacak olan kişilerin öncelikli olarak kök hücre bağışının nasıl yapılacağı ile ilgili olarak bilgi edinmek istediğini görebiliriz. Kök hücre bağışı yapmak isteyen kişinin öncelikli olarak kan verme işlemi ile birlikte başlayan bir süreç olduğu söylenebilir. Verilen kan örneğine uygulanacak olan test sonucunda uygun olduğu görülen kişiden bir tüp daha kan alınır.

Kök hücre bağışı yapmak isteyen kişilerin tercih edebileceği iki farklı yöntem bulunmaktadır. Kök hücre bağışı yapılırken tercih edilen yöntemlerden birisi kemik iliğinden alınması olarak söylenebilir. Diğer bir yöntem ise kandaki kök hücrelerin toplanması olarak ifade edilebilir. Kemik iliğinden kök hücre alınma işlemi genel olarak ameliyathane ortamında yapılan bir işlemdir. Diğer bir işlem olan kan verme işlemiyle kök hücre bağışında ise hastaya uygulanan bir takım özel koşullar sonrasında da düzenli olarak kan alınması ile yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Kök Hücre Bağışı Acır mı, Zararları Var mıdır?

Kök hücre bağışı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Genel olarak kök hücre bağışı yapan kişinin bir acı hissetmediği söylenebilir. Seçilen kök hücre bağışı yöntemi kemik iliğinden alınması şeklinde olursa genel anestezi uygulanacağı için bağışçının acı hissetmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. İkinci yöntem olan kan ile kök hücre bağışında ise kök hücreler dolaşan kandan toplanmaktadır. Donörün acı hissetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kök hücre bağışının bilinen bir zararı olmadığı söylenebilir.