Eğitim Konfüçyanizm Nedir? Konfüçyüsçülük Özellikleri Nelerdir?

Konfüçyanizm Nedir? Konfüçyüsçülük Özellikleri Nelerdir?

21.02.2022 - 16:48 | Son Güncellenme:

Konfüçyanizm, Çinli filozof olarak bilinen Konfüçyüs'ün fikir ve düşüncelerini temel alan tek tanrılı bir din olarak bilinmektedir. Bazı kaynaklarda Konfüçyanizm içi ahlaki bir öğreti ve felsefi bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Peki konfüçyanizm nedir, bu dinin özellikleri nedir? Konfüçyanizm özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Konfüçyanizm Nedir Konfüçyüsçülük Özellikleri Nelerdir

Konfüçyanizm, Kongzi Konfüçyüs tarafından kurulmuştur. Milattan önce 551 yılında dünyaya gele Konfüçyüs, belli konuları baz alarak bu dini kurmuştur.

Konfüçyanizm Nedir?

Çin'de ortaya çıkmış olan Konfüçyanizm, pek çok Uzak Doğu ülkelerine yayılmış olan bir ahlaki öğreti olarak bilinmektedir. Bu ahlaki öğreti içerisinde pek çok ibadet ve ritüel olduğundan dolayı Konfüçyanizm, bir din çeşidi olarak da tanımlanmaktadır. Bu din içerisinde tek tanrılı olan inanç sistemi benimsenmiştir. Tanrı ise "Gök" olarak tanımlanır. Bu din içerisinde şiddet ve kavga tam anlamıyla reddedilmiştir. Erdemli olmanın ilk aşaması hoşgörü olarak bilinir. Adaletin ödül ve cezalar ile değil de dinsel törenler ile sağlanacağına inanılmaktadır.

Konfüsyüsçülük Özellikleri Nelerdir?

Konfüçyanizm'in özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Budizm gibi dinlere göre fark olarak tek tanrı inancını benimsemesi bilinir.
2. Tanrı, tanım olarak "yolları birleştiren tek ip" anlamını taşır.
3. Diğer dinler bünyesinde yıldırım, yağmur ve rüzgar bir tanrıya atfedilmekte iken Konfüçyanizm dininde doğa olaylarından biri olarak görülmektedir.
4. Bu din içerisinde güzellik ve erdem kavramları ciddi bir yer tutmaktadır.